Derinin, esnek ve yumuşak bir görünüme sahip olmasını ve ideal su tutma kapasitesine ulaşmasını sağlamak için soğuktan korunması gerektiğini vurgulayan Demir, doğru temizleyiciler ile deri temizliğinin yapılmasının yanı sıra yaşa, deri tipine ve çevresel faktörlere uygun olarak nemlendirilmesinin deson derece önemli olduğunu belirtti.
Doç.Dr. Filiz Topaloğlu Demir, ideal bir nemlendiriciden; derinin su tutma kapasitesini artırması, deriden su kaybını azaltması ve derinin koruyucu tabakasını onarmasının beklendiğini belirterek "Kişilerde; soğuk hava ile birlikte artış gösteren deri kuruluğu ile baş etmek için yaptıkları pek çok yanlış uygulamaya şahit oluyoruz. Bunların başında; sıcak su ile duş almak, ellerini nemlendirdiğini düşündürdüğü için sık sık el yıkamak, dudakları nemlendirmek için yalamak, cilt tipine ve yaşına uygun olmayan nemlendiriciler kullanımı, güneşin olmadığını düşünerek güneş koruyucuların terk edilmesi geliyor" diye konuştu.
Bu havalarda alınması gereken önlemlere ilişkin Demir, şu bilgileri verdi: "Günlük cilt temizliğinde derinin asidik pH'ının korunmasına yardımcı olan, pH'ı 5,5 ila 7 arasında değişen temizleyicilerin tercih edilmesi, gerçek sabunların sadece kirli deri temizliğine saklanması gerekir. Banyo veya duşta kullanılan su sıcaklığının azaltılması, banyo yağı kullanımı ve banyodan hemen sonra ilk 3 dk içinde hafif ıslak vücuda nemlendiricilerin uygulanması önemli. Ev işlerinde uygun temizlik eldivenlerin kullanılması, bu eldivenlerin içine pamuklu egzama eldivenlerinin giyilmesi ve her el yıkama sonrasında elin uygun nemlendiriciler ile nemlendirilmesi faydalı.
Dudakları yalamaktan, tükürükteki sindirim enzimleri ve bakteriler dudaklara zarar verebileceğinden ve dudak kuruluğunu artıracağından dolayı vazgeçmek, tercihen minumum 15 SPF içeren dudak nemlendiricileri ile dudakları sık sık nemlendirmek gerekir. Kış mevsiminde de olsak yüze, dekolte bölgesine ve el sırtlarına minumum 15 SPF olan güneş koruyucuların uygulanmasına devam edilmesi önemli. Mevsime uygun taze meyve ve sebze tüketilmesi, E vitamininden zengin badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi, kırmızı et yerine mümkün olduğunca balığın tercih edilmesi ve yeterli miktarda su tüketilmesi fayda sağlar."