27.05.2025 - 11:52 | Son Güncellenme:
Diyelim ki bahçenize ya da saksılarınıza domates fidesi diktiniz. Kısa bir süre sonra domatesleriniz olgunlaştı ve tam da yemelik bir kıvama geldi. Fakat bir anda domateslerinizde istemediğiniz bir görüntü fark ettiniz.
Yaprakları sarardı ya da kahverengi lekeler oluştu, yapraklarda delikler meydana geldi ya da en kötüsü bir türlü meyve vermedi. Eğer bu belirtilerden birkaçıyla karşılaşırsanız gerçek bir sorun var demektir. Endişelenmeyin domateslerinizi kurtarmanın bir yolu var.
Doğru miktarda sulamak sağlıklı domates bitkileri için çok önemlidir ve aşırı sulama veya yetersiz sulama, bitkinin ölmesinin nedeni olabilir. Domates bitkinizde genel solma, yaprakların sararması ve kenarların kahverengi olması gibi belirtiler varsa, bunlar sulama sorunlarının belirtileri olabilir. Bitkiniz saksıda yetiştiriliyorsa veya yataklarda yetiştiriliyorsa, toprak nemini korumaya yardımcı olan malçtan yoksunsa bu oldukça yaygın bir sorundur.
Bitkinin ihtiyaçlarına, toprak nemine ve hava durumuna göre sulamayı ayarlamalısınız. Toprak nemini düzenli olarak, yaklaşık iki günde bir kontrol edin, böylece hiçbir sulama programını kaçırmadığınızdan emin olun. Toprağın üst kısmı kuruysa sulama zamanı gelmiş demektir.
Domates bitkileri mantarlara karşı hassas olabilir ve bu da domates bitkinizin ölmesinin bir başka nedeni olabilir. Her mantar hastalığının farklı belirtileri olabilir ancak en yaygın belirtiler arasında kahverengi veya siyah yaprak lekeleri, alt yaprakların sararması ve aniden yaprak düşmesi yer alır. Şiddetli mantar enfeksiyonları, bitkinin veya yaprağın bir tarafında başlayan sararma, gün içinde solma ve gövde dokusunun içinde kahverengileşme olabilir.
Sulamaya benzer şekilde, domates bitkilerinin doğru miktarda ışığa ve sabit sıcaklıklara da ihtiyacı vardır. Aşırı sıcaklık değişiklikleri bitkileri strese sokabilir, çiçeklerin düşmesine ve büyümenin yavaşlamasına neden olabilir. Yüksek sıcaklıklarda gölgelik bezler kullanmalısınız ve sıcaklıklar 10°C'nin altına düşerse, bitkileri sıra örtüleri veya don örtüleriyle örtmelisiniz.
Domates bitkileriniz bodur görünüyorsa ve meyve üretmiyorsa, bunun nedeni kötü toprak koşulları olabilir. Uzmanlar zayıf büyümenin pH çok düşük veya çok yüksek olduğunda toprak dengesizliğinden kaynaklandığını söylüyor. pH'ı yükseltmek için kireç veya düşürmek için kükürt kullanabilirsiniz. Domatesler için ideal toprak pH'ı 6,0-6,8'dir.
Toprağınızda neyin eksik olduğunu belirlemenin en iyi yolu bir toprak testi yapmaktır. Bu şekilde, toprağı uygun besinlerle iyileştirdiğinizden ve bitkilerinizi yanlış elementlerle aşırı gübrelemekten kaçındığınızdan emin olabilirsiniz.