Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıTabakta değil, lezzeti damakta dağılan mantı tarifi! Kayserililerin vazgeçilmez sırrıymış
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Tabakta değil, lezzeti damakta dağılan mantı tarifi! Kayserililerin vazgeçilmez sırrıymış

    23.09.2024 - 13:42 | Son Güncellenme: 23.09.2024 - 13:48

    #mantı#mantı pişirme#hamur açma#mantı nasıl yapılır#mantı tarifi#mantı püf noktaları
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Mantı, mutfağımızın en sevilen ve bir o kadar zahmetli lezzetlerinden biridir. Özellikle Kayseri mantısı, minik bohçaları ve lezzetli kıymalı iç harcıyla öne çıkar. Ancak mantı yapımı, dikkat gerektiren bir süreçtir. İyi bir mantı ne haşlarken dağılmalı ne de pişerken hamuru açılmalı. Hamurun dağılması, tadını etkileyen en büyük sorunlardan biridir. Mantının dağılmasını nasıl önleneceğini öğrenmek için haberimizi okumaya devam edin.

    1/8Tabakta değil, lezzeti damakta dağılan mantı tarifi Kayserililerin vazgeçilmez sırrıymış

    Mantı hamurunun doğru kıvamda hazırlanması, iç harcın dengeli bir şekilde kullanılması ve doğru pişirme teknikleri, mükemmel sonuçlar elde etmenin en temel yollarıdır. Mantı, her adımında özen ve sabır isteyen bir yemektir. Hamurunun incecik ve iç harcının sulu olmaması gerekir. Ayrıca kapatma ve pişirme aşamaları da bu lezzetli yemeğin son halini mükemmelleştirmek için oldukça önemlidir. İşte mantınızın dağılmasını önleyecek 7 püf nokta.

    2/8DOĞRU HAMUR KIVAMI İÇİN SABIRLI OLUN

    DOĞRU HAMUR KIVAMI İÇİN SABIRLI OLUN

    Mantı hamurunun ne çok sert ne de çok yumuşak olması gerekir. Sert bir hamur, açma sırasında zorlanmanıza neden olurken, yumuşak hamur ise pişerken kolayca dağılır. Hamuru hazırlarken unu azar azar ekleyerek kıvamı kontrollü bir şekilde ayarlamanız gerekir. Hamurun ele yapışmayan, pürüzsüz bir kıvamda olmasına özen gösterin. Ayrıca, hamuru yoğurduktan sonra mutlaka dinlendirin. Üzeri nemli bir bezle örtüp 30 dakika kadar bekletilen hamur daha kolay şekil alır ve elastikiyet kazanır.

    3/8HARCIN MİKTARINA VE KIVAMINA DİKKAT EDİN

    HARCIN MİKTARINA VE KIVAMINA DİKKAT EDİN

    Mantının dağılmasını önlemenin bir diğer yolu, iç harcının doğru miktarda kullanılmasıdır. Fazla harç, hamurun kapanmasını zorlaştırır ve pişirme sırasında dağılmasına neden olabilir. Ayrıca, iç harcın çok sulu olmamasına da dikkat edin. Soğanı rendeledikten sonra suyunu iyice sıkmak, harcın fazla sulu olmasını engelleyecektir. Harcın fazla sulu olması, pişirme esnasında hamuru yumuşatıp mantının açılmasına neden olabilir.

    4/8HAMUR KALINLIĞINA ÖZEN GÖSTERİN

    HAMUR KALINLIĞINA ÖZEN GÖSTERİN

    Mantı hamurunu açarken çok ince yapmamaya dikkat edin. Hamur çok ince açılırsa, içine koyduğunuz harç yüzünden yırtılabilir ve pişerken açılabilir. İdeal hamur kalınlığı 1-2 mm olmalıdır. Hamurun her tarafının eşit kalınlıkta olması da önemlidir. Aksi takdirde bazı yerler ince, bazı yerler kalın kalarak pişme esnasında beklenmedik durumlar doğurabilir. Merdane kullanarak daha kontrollü bir şekilde hamuru açabilirsiniz.

    5/8MANTILARI SIKICA KAPATIN

    MANTILARI SIKICA KAPATIN

    Mantıların dağılmasını önlemenin en önemli adımlarından biri, mantıları doğru şekilde kapatmaktır. Mantıyı kapatırken kenarların sıkıca kapandığından emin olun. Kenarlarını parmak uçlarınızla iyice bastırarak kapatın ve hava kalmamasına özen gösterin. Eğer hamur kurumaya başladıysa, kapatma işlemini kolaylaştırmak için kenarlarını hafifçe su ile nemlendirebilirsiniz. Böylece mantılar daha sıkı kapanır ve pişirme esnasında açılmaz.

    6/8KAYNAR SUYA ATARAK PİŞİRİN

    KAYNAR SUYA ATARAK PİŞİRİN

    Mantıları pişirirken suyun tam anlamıyla kaynar olması çok önemlidir. Soğuk veya ılık suya atılan mantılar, hamurun yavaş pişmesine neden olabilir ve bu da dağılmasına yol açar. Mantıları kaynar suya atarak, pişme sürecini hızlandırabilir ve dağılmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, suyun içerisine bir miktar tuz eklemeyi unutmayın; bu, mantının lezzetini artıracak ve hamurun düzgün pişmesini sağlayacaktır.

    7/8MANTILARI FAZLA KARIŞTIRMAYIN

    MANTILARI FAZLA KARIŞTIRMAYIN

    Mantıları pişirirken sıkça karıştırmak, dağılmalarına neden olabilir. Mantılar suya atıldıktan sonra, çok hafif karıştırmak yeterlidir. Mantılar suyun üzerine çıkmaya başladığında pişmiş demektir. Ortalama 8-10 dakika pişirme süresi mantılar için idealdir. Mantıları çok fazla pişirmek, hamurun şişmesine ve dağılmasına neden olabilir. Bu yüzden pişme süresine dikkat etmek, lezzetli ve düzgün pişmiş mantılar elde etmenin anahtarıdır.

    8/8HAŞLAMA SONRASI SICAK SUDA BEKLETMEYİN

    HAŞLAMA SONRASI SICAK SUDA BEKLETMEYİN

    Mantılar piştikten sonra, haşlama suyunun içinde uzun süre bekletmek hamurun dağılmasına yol açabilir. Mantılar piştiğinde hemen suyun içinden alın ve servis yapmayı düşünüyorsanız soğuk suya tutarak durulayın. Bu, mantıların hamurlaşmasını engelleyecek ve dağılmadan düzgün bir şekilde servis edilmesini sağlayacaktır.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Marketten almaya son Camın kenarında bile yetişiyor, demeti bedava
    Marketten almaya son! Camın kenarında bile yetişiyor, demeti bedava
    Ten kokusunu güzelleştiriyor Parfümleri rafa kaldırmanın tam vakti: Çayını yapıp için
    Ten kokusunu güzelleştiriyor! Parfümleri rafa kaldırmanın tam vakti: Çayını yapıp için
    Makineye koymayın Sağlıklı olmak için elde yıkama yapmak şart
    Makineye koymayın! Sağlıklı olmak için elde yıkama yapmak şart
    Bütünlük bozulursa zehir yayılır İranın yer altı gücü: İsrailin çabaları tersine mi dönüyor
    Bütünlük bozulursa zehir yayılır! İran'ın yer altı gücü: İsrail'in çabaları tersine mi dönüyor?
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Nagihan Karaderenin paylaşımları olay olmuştu Adem ve Almedayı mı kastetti Açıklama geldi
    Nagihan Karadere'nin paylaşımları olay olmuştu! Adem ve Almeda'yı mı kastetti? Açıklama geldi
    Survivor 2025’in olay yarışmacısı Almeda Baylan’dan çocukluk fotoğrafı Kardeşiyle aynı karede
    Survivor 2025’in olay yarışmacısı Almeda Baylan’dan çocukluk fotoğrafı! Kardeşiyle aynı karede
    Almeda Baylan iddialar sonrası sessizliğini Instagramdan bozdu İftiralar için dava açıyoruz
    Almeda Baylan iddialar sonrası sessizliğini Instagram'dan bozdu! 'İftiralar için dava açıyoruz'
    Meriç Araldan yeni hamilelik paylaşımları Serkan Keskin ile tatil pozları beğeni topladı
    Meriç Aral'dan yeni hamilelik paylaşımları! Serkan Keskin ile tatil pozları beğeni topladı

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo