Önce şerbeti için; şeker ve suyu tencere koyup, kaynatın. Kaynattıktan 10 dakika sonra, limonu ekleyin 5-10 dakika daha kaynatın. Şerbet soğuk, kurabiye sıcak olmalı. Daha sonra bir kabın içinde katı yağ, sıvı yağ yumurta ve pudra şekerini karıştırın. Sırayla irmik, vanilya, kabartma tozunu ve unu ekleyip, yoğurun. Elimizde rahat yuvarlayabileceğimiz kıvama gelince, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Önce haşhaş, sonra ortasına fıstık, fındık ne varsa bastırarak yerleştirelim. Önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında hafif kızarana dek pişirin. İlk sıcağı çıkınca, şerbetle buluşturun.
3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı sıvı yağ tatlı yapmak için gereken malzemeler arasında. Şerbet için gerekenlerse 3 su bardağı su, 3 su bardağı seker, yarım limon suyu. Önce şerbet hazırlanmalı olduğundan, tencereye şeker ve su alınıp kaynatılır. Daha sonra yarım limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılmalı. Kek için de, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılmalı.
Ardından sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip yeniden çırpılmalı. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek bir kez daha çırpılmalı. Yağlanmış fırın kabına kek hamuru dökülüp 170 derece fırında üstü kızarana dek, yani yaklaşık 30 dakika pişirilmeli. İlk sıcaklığı geçtikten sonra kek dilimlenir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür. 1 ile 2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe göre krem şanti, hindistan cevizi ya da kuruyemişle süslenerek servis edilebilir.
3 su bardağı irmik, 1.5 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı şeker, 1 kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat. şerbeti içinse 4.5 su bardağı şeker, 3.5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı limon suyu yeterli. Geniş bir kaba yoğurt ve şekeri alıp iyice karıştırın. Üzerine kalan malzemeler de eklenip, yağlanmış orta boy bir cam tepsiye boşaltılır. Eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir.
Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilir. Son olarak üzerine fıstık dizilip, önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırına verilen tatlı, 30 dakika pişirilir. Şerbeti için de, şeker ve su kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanmalı. Kaynamaya başlayınca 12 ile 15 dakika kadar kaynatılmalı. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirildikten sonra, 4 ile 5 saat dinlendirilip istenilen şekilde süslenilip servis edilebilir.
Bu tatlıyı yapmak için gereken malzemeler 2 kg bal kabağı, 3.5 su bardağı şeker. Süslemek için de tahin ve ceviz. Kabakları soyup, istediğiniz büyüklükte dilimleyerek tencereye alın. Üzerine şekeri ekleyip, ocağa alın ve kısık ateşte yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Soğuyunca servis tabağına alıp, üzerine 3 yemek kaşığı tahin dökün ve dövülmüş ceviz serpip servis yapın.