Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıTarhana hazırlarken bu hataları yapmayın! Vitamini kayboluyor, çabuk küfleniyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    2/13Tarhana hazırlarken bu hataları yapmayın Vitamini kayboluyor, çabuk küfleniyor

    Kışın tercih edilen çorbaların başında gelen tarhananın hazırlanması yorucu ve aşamalı ilerler. Tarhananın hazırlığı yorucu olsa da kişileri pek çok hastalık durumunda iyileştiren etkileri var. Kış boyunca şifa deposu olan tarhanadan faydalanabilmek için bu hataları yapmamaya özen gösterin.

    3/13Malzemelere dikkat etmemek

    Malzemelere dikkat etmemek

    Pek çok kişi kış için önceden hazırlamaya başladığı yiyeceklerin neredeyse tümünde aynı hataya düşebiliyor. Özellikle tarhana ve turşuda sık sık tekrarlanan bu durum, istenen sonuçları vermiyor. Lezzetli ve kıvamında bir tarhana için kaliteli malzemeler seçtiğinize emin olun. Tarhananın daha lezzetli olmasını istiyorsanız ev yapımı yoğurt kullanmayı tercih edebilirsiniz.

    4/13Tarhana hazırlarken bu hataları yapmayın Vitamini kayboluyor, çabuk küfleniyor

    Yumuşayan domatesler ve biberleri 'bir şey olmaz' diye düşünerek tarhana yapımına dahil etmeyin. Hazırlık aşamasında hüsrana uğramamak için taze, diri ve çürük olmayan malzemeler kullanın. Böylece hem verdiğiniz emekler boşa gitmeyecek hem de lezzetli bir tarhana tüketmiş olacaksınız.

    5/13Ölçülere dikkat etmemek

    Ölçülere dikkat etmemek

    Aşamalı ilerleyen tarhana hazırlığında sebzeleri haşlarken su miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tencereye eklediğiniz su miktarı fazla olduğunda sebzelerden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Haşlanan sebzeler zamanla kendi suyunu salarak su miktarının artmasını sağlar. Tenceredeki su, gözünüze az bir miktar gibi gelse de sebzeler piştikçe bu eksiği tamamlayacak.

    6/13Suyu süzmeyi unutmayın

    Suyu süzmeyi unutmayın

    Haşlanan sebzelerin suyunu süzmeden işleme devam ettiğinizde tarhana kıvamını tutturmak bir hayli zorlaşacaktır. Fazla su demek, kıvamı tutturmak için fazla un kullanmak demektir. Bu sorunun yaşanmaması için sebzelerin suyunu süzün. Herhangi bir ihtimale karşı temkinli olmak için de süzdüğünüz suyu farklı bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz.

    7/13Zaman aşımına dikkat edin

    Zaman aşımına dikkat edin

    Tarhana hamurunu hazırlama işlemi bittikten sonra bekletme süresi, tarhananın oluşumu için önemli. Hamur hazır olduktan sonra 5-7 gün bekletmeniz gerekiyor. Daha ekşi tatları seviyorsanız hamuru bekletme süresini artırabilirsiniz. Ancak uzun süreli bekletmelerde hamurunuz bozulabilir.

    8/13Hamuru yoğurmamak

    Hamuru yoğurmamak

    Genellikle yanlış anlaşılan aşamalardan biri, hamurun ne sıklıkla yoğurulması gerektiği. Tarhana hamurunu hazırladıktan sonra her gün yoğurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Beklettiğiniz süre boyunca her gün 2-3 defa yoğurmak tarhanayı istediğiniz kıvama getirecektir.

    9/13Tarhanayı güneşe bırakmayın

    Tarhanayı güneşe bırakmayın

    Kurutma işleminin güneşte daha çabuk olacağını düşünmekte haklısınız. Ancak tarhanayı güneşte bıraktığınız zaman güneş ışınları nedeniyle içerisindeki vitamin ve minerallerin yok olmasına sebep olursunuz. Daha hızlı bir işlem gibi gözükse de tarhanadaki faydaları kökünden yok etmek mantıklı olmaz. Güneşte beklettiğiniz tarhananın rengi solmaya başlar. Bunun için daha gölgeli ve geçişli alanlar tercih edebilirsiniz.

    10/13Tarhanayı kuruturken kontrol etmemek

    Tarhanayı kuruturken kontrol etmemek

    Kurutma işleminde en çok yapılan hatalardan biri tarhanaları ters yüz etmemek. Bu, tarhananın eşit bir şekilde kurumasına engel olacaktır. O nedenle zaman aralıklarıyla ters tarafını çevirerek daha dengeli kurumasını sağlayabilirsiniz.

    11/13Kevgir aşamasını atlamak

    Kevgir aşamasını atlamak

    Pek çok kişi tarhanayı elemek yerine daha pratik olması için mutfak robotu veya blender kullanıyor. Ancak mutfak robotu kullanılsa da sonraki aşamada mutlaka kevgirden geçirilmesi gerekiyor. Aksi olduğunda büyük parçalar da tarhananın içine karışır.

    12/13Yanlış muhafaza yöntemleri

    Yanlış muhafaza yöntemleri

    Tarhanayı kurutma aşaması ne kadar sağlıklı olursa, tarhanaların lezzeti ve kıvamı da bir o kadar iyi olacaktır. Eğer tarhanaları blender kullandıktan sonra saklama aşamasına geçiyorsanız, bunun yerine bir süre daha kurutmayı deneyin. Direkt saklama aşamasına koyduğunuz tarhanalar kısa bir süre içerisinde küflenebilir.

    13/13Tarhana hazırlarken bu hataları yapmayın Vitamini kayboluyor, çabuk küfleniyor

    Tarhanayı saklarken sağlık açısından hijyenik olduğuna emin olun. Plastik poşetler kullanmak yerine hava almayan cam kavanozlarda muhafaza etmek çok daha faydalı olabilir. Cam kavanozda saklamak istemeyenler ise bez torbalar kullanabilir.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Şifalı şevketi bostan otu nasıl saklanır Egenin popüler lezzeti, 1 yıl taze kalıyor
    Şifalı şevketi bostan otu nasıl saklanır? Ege'nin popüler lezzeti, 1 yıl taze kalıyor
    Deterjan almıyorsa telaşa gerek yok Sorunu çekmeceden anlaşılıyor, bu yolu izleyin
    Deterjan almıyorsa telaşa gerek yok! Sorunu çekmeceden anlaşılıyor, bu yolu izleyin
    Evin her köşesi serin kalacak Bu yöntem püfür püfür estiriyor, nem derdi yok
    Evin her köşesi serin kalacak! Bu yöntem püfür püfür estiriyor, nem derdi yok
    Limon dolgusu yaza damgasını vuracak Yiyenler mest oluyor, ferahlatan tart tarifi
    Limon dolgusu yaza damgasını vuracak! Yiyenler mest oluyor, ferahlatan tart tarifi
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Esra Dermancıoğlu Fransadan paylaştı Lokal dansımızı yaptık
    Esra Dermancıoğlu Fransa'dan paylaştı! 'Lokal dansımızı yaptık'
    Cedi Osmandan eşi Ebru Şahine övgü dolu sözler Çok büyük bir keyifle izliyorum
    Cedi Osman'dan eşi Ebru Şahin'e övgü dolu sözler! 'Çok büyük bir keyifle izliyorum'
    Nagihan Karaderenin paylaşımları olay olmuştu Adem ve Almedayı mı kastetti Açıklama geldi
    Nagihan Karadere'nin paylaşımları olay olmuştu! Adem ve Almeda'yı mı kastetti? Açıklama geldi
    Survivor 2025’in olay yarışmacısı Almeda Baylan’dan çocukluk fotoğrafı Kardeşiyle aynı karede
    Survivor 2025’in olay yarışmacısı Almeda Baylan’dan çocukluk fotoğrafı! Kardeşiyle aynı karede

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo