Höşmerim 1844’te basılan ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de de kendine yer bulmuştu. Konya’da kendine has metotlarla hazırlanan ve Selçukular’dan günümüze ulaşan höşmerimse, yöresel bir tatlıdır. Kaymakla ve su ile yapılan ve sıcak servis edilen Konya höşmerimi için 2022 yılı Şubat ayında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından coğrafi işaret başvurusunda bulunulmuştu. Tatlı, aynı yılın Ağustos ayında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildi.
200 gram krema veya kaymak, 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım bardaktan az fazla un, 3 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı mısır unu, 2 bardak süt, Yarım bardaktan az fazla şeker Konya usulü höşmerim için yeterli olacaktır.
Tereyağı ve krema ocağa alındıktan sonra, kaynayınca un, irmik ve mısır unu eklenir. Rengi koyulaşana kadar kavrulması gereken tatlıya daha sonra ayrı kapta hazırlanacak olan sütlü karışım dahil olur. Süt ve şeker ayrı yerde kaynatılmalıdır. Rengi dönen helvaya sütlü şerbet de eklenir ve hızlıca karıştırılır. Tüm işlemlerden sonra bekletmeden sıcak şekilde servis edilir.