30.11.2023 - 14:46 | Son Güncellenme:
Tarsus ve köylerinde her kış mevsimine girerken özenle yapılan domates reçeli, taze domateslerin en kullanışlı versiyonuna dönüşebiliyor. Kahvaltı sofraları için hazırlanan bu lezzetin tadına doyum olmuyor.
Domates reçeli, domatesin şeker, limon suyu ve diğer bazı malzemelerle kaynatılarak yapılan bir tatlıdır. Kış aylarında domatesleri değerlendirmek için kullanılabilir. Domates reçeli, içerdiği şeker nedeniyle enerji sağlar. Bu özellikle hızlı bir enerji artışına ihtiyaç duyulduğunda veya enerji seviyelerinin düşük olduğu durumlarda faydalı olabilir.
Evde yapılan domates reçeline çeşitli baharat ekleyerek kendi damak zevkinize uygun bir reçel yapabilirsiniz. Üstelik C vitamini açısından zengin olan domatesi de kış mevsiminde tüketmeye devam etmiş olursunuz. İşte domates reçeli için yapılması gerekenler.
- 4 kilo linda domates
- 3 kilo şeker
- 150 gr fındık veya badem
- 1 limon
Domates seçerken sert ve kırmızı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle linda domateslerin kabuğunu ince ince soyun. Ardından domatesleri soyduktan sonra dolma oyacağından yardım alarak içlerini oyup, çekirdeklerini ayıklayın.
Domatesleri 5-6 saatliğine dinlenmeye bırakmanız gerekiyor. Kireç suyunda bir süre bekleterek işlemlere devam edebilirsiniz. Domatesler dinlendikten sonra iyice yıkamayı unutmayın.
3 kilo şekeri göz kararında olan suyla 15 dakika boyunca kaynatın. Bunun için yaklaşık 2 litre su yeterli olabilir. Oyduğunuz domateslerin içine fındık veya farklı bir kuruyemiş doldurarak kaynayan tencereye ekleyin.
Şerbetiniz kaynarken 1 limon suyu ekleyin. Limon lezzeti artıran noktalardan biri olacaktır. Dilerseniz, kabuklarını da ekleyebilirsiniz. 20 dakika bu şekilde pişirdikten sonra domates reçeliniz hazır olacaktır.
Tercihe göre reçeli rondodan geçirerek farklı bir kıvamda servis edebilirsiniz. Diri bir şekilde tüketmek istiyorsanız, bütün bütün bırakabilirsiniz. Afiyet olsun.