Unun kokusu çıktığında 8-10 dakika kavurun. Unun renginin değişmeye başlaması, helvanın hazır olduğunu gösterir. Sonrasında kavrulan uzun üzerine doğranmış cevizleri dökebilirsiniz. Unla karışmasını sağlayın. Şekerli su karışımını da kavrulan unlu karışıma ilave edin. Karıştırarak kısık ateşte koyulaşmasını bekleyin.
Helva koyulaştığında üzerine vanilin döküp karıştırın. Ardından ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin. Cevizli helvayı servis tabağına alıp süsleyerek servis edebilirsiniz. Helva yaparken bazı püf noktaları göz ardı etmemelisiniz. Doğru teknikler sayesinde daha lezzetli bir tatlı elde edebilirsiniz.
Helva yaparken en önemli adımlardan biri, unu iyi kavurmanızdır. Un kokusu çıkana kadar kavurmalısınız. Rengi altın sarısı olmaya başladığı zaman kavrulduğunu anlayabilirsiniz. Aşırı bekletirseniz, tadı acı olabilir. Aynı zamanda şekerli suyu eklerken aşırıya kaçmayın. Şekerli suyu helvaya azar azar ekleyin.
Helva yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli püf nokta, karıştırma işlemidir. Özellikle unu kavurduğunuz sırada şekerli suyu eklerken karıştırmayı ihmal etmeyin. Bu sayede topaklanmadan krem gibi bir helva elde edebilirsiniz.