Tükürmek, ağızdaki salgının sokakta dışarı atılması sırasında kötü bir görüntü oluşturmakla beraber yerde oluşturduğu görüntü itibarıyla da hem fiziksel olarak hem de görsel olarak bir kirlilik yaratıyor. Bazı ülkelerde cezası dahi bulunmakla beraber Türkiye'de maalesef çok sık yapılan bir eylem. Kirlilik oluşturmak dışında tükürüğümüzün bazı hastalıklarımızı da başka canlılara taşıma riski vardır. Tükürükle bulaşma özelliği bulunan bazı hastalıklar; tüberküloz (verem), hepatit, viral menenjit, sitomegalovirüs, ebstein-barr virüsü...
Tüberkülozun 19'uncu yüzyılda hava ve tükürükle çok hızlı yayılmasının fark edilmesini takiben tükürmek bazı şehirlerde yasaklanmıştır. Bu dönemde ABD’de tükürmenin yasaklandığı ilk şehir de New York olmuştur. Tükürük her zaman için yeni bir hastalığın taşınmasında ve yayılmasında etkili bir aracıya dönüşebilir. Bu nedenle aslında tükürmenin toplumsal olarak sokakta yapılmasının önüne geçilmesi gerekiyor.
Mevsim geçişlerinde en çok görülen ve en çok bulaşan hastalık deyince aklımıza gelen grip oluyorç Grip de tükürükle rahatlıkla bulaşan hastalıklardan sayılabilir. 2017 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapılan bir araştırmada tükürüğün grip virüsünün A ve B tiplerinin saptanması için gayet yeterli ve uygun bir örnek olduğu bildirilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmanın sonucuna göre grip virüsünün tükürükle başkalarına ulaşması çok rahatlıkla olabilir diyebiliriz.
Güncel olarak bütün dünyanın yakından ilgilendiği yeni tip corona virüsün (Covid-19) damlacık yoluyla bulaştığı biliniyor. Yani öksürük, aksırık, tükürük ile kolaylıkla hasta bireyden sağlıklı bireye geçebiliyor. Basına yansıyan bazı görüntülerle de corona virüs bulaşmış kişilerin asansör düğmelerine, marketteki raflara ve ürünlere tükürüklerini sürdüğü ortaya çıktı. Bu şekilde başkalarının da hastalanmasını istediklerini görüyoruz. Ne kadar doğrudur bu haberler bilemeyiz ancak gerçek bir nokta var ki evet, bu virüs tükürük ile rahatlıkla bulaşıyor.