1. Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
2. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun.
3. Yemek pişirirken tuz koymayın, pişirdikten sonra da koymayın.
4. Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
5. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanılabilir.
6. Dışarıda yemek yerken seçici olun.
7. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.
8. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir.
9. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar.
10. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakın.
Mide kanseri
İnme
Kalpte büyüme
Kalp yetmezliği
Vücutta şişlik
Böbrek hastalığı
Böbrek taşı
Kemik erimesi
Tuzsuz bir yaşam düşünülemez ancak yeterli beslenen bir kişide tüketilen gıdaların içinde bulunan tuz yeterlidir. Yemeklere hiç tuz katmadan yaşamak mümkün. Gıdaların bozulmaması için tuza gerek yok, derin dondurucular var.
Günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölüm önlenebilir. Tuz alımının günde 3 gram azaltılması dünyadaki yıllık sağlık harcamasını milyarlarca dolar azaltabilir.
Tuzlu yemeye çocuklukta alışıyoruz. Bebek ve çocuklar az tuzlu/tuzsuz yemeğe alıştırılırsa tuz tadını aramazlar.