Dr. Ümit Aktaş, Mikrobiyom Kürü’ne başlamadan önce D vitamini, magnezyum değenin ölçülmesini, düşükse takviye yapılmasını tavsiye ediyor. Dr. Aktaş, “Kür boyunca enterik, yani bağırsaklarda çözünen probiyotik takviyesi almak çok önemli! Kürle bağırsak florasını hızlı bir şekilde yeniden şekillendirirken ona tam destek vereceğiz. Probiyotik takviyesi seçerken dikkatli olun!” diyor.
Malzemeler:
Yarım su bardağı ev yoğurdu ya da kefir
1 adet avokado
1 adet orta boy kırmızı pancar
1 yemek kaşığı keten tohumu
1 başparmağı büyüklüğünde taze zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı ev sirkesi
1 diş sarımsak (tercihe bağlı)
1 tutam kaya tuzu
Yapılışı:
Kırmızı pancarı haşlayıp kabuğunu soyun. Tüm malzemeleri blender içine koyun ve kıvamlı bir sıvı haline gelinceye kadar çalıştırın. İçeceğiniz hazır!
*Tarifi mevsime, damak tadınıza göre uyarlayabilirsiniz. Kırmızı pancar yerine, brokoli, ıspanak ya da salatalık kullanabilirsiniz. Brokoli ve ıspanağı pişirmeden çiğ olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
*Bir öneri: Kırmızı pancarları haşlayıp, kabuklarını soyduktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz. İçeceği hazırlarken buzluktan çıkarıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
Dalından taze toplanmış 8 kg siyah zeytin
2 çay bardağı kaya tuzu
1 çay bardağı ev sirkesi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Hiçbir işlemden geçmemiş zeytinleri kavanoza koyun. Bir kat zeytin, üstüne kaya tuzu olacak şekilde sıralayın. Karışması için de ara ara kavanozu sallayın. Zeytinin tümünü kavanoza koyduğunuzda elinizde hâlâ kaya tuzu kaldıysa, hepsini üstüne ekleyin. Son olarak sirkeyi de ekleyip kavanozu kapatın. Bir-bir buçuk ay sonra fermente siyah zeytininiz yenmeye hazır!