13.02.2017 - 15:05 | Son Güncellenme:
Bademde triptofan denilen bir amino asit bulunur. Bu amino asit "uyku hormonu" olarak da adlandırılan melatonin üretir.Ek olarak bademde kas gerilimini azaltan magnezyum bol miktarda bulunur ve bu da yorgun hissetmenize neden olabilir.
Ceviz bademe nazaran daha az triptofan içerir ancak kendi melatonin kaynağı vardır.Araştırmalar cevizin kandaki melatonin hormonunu arttırdığını ve sonuç olarak uykuyu getirdiğini kanıtlamıştır.
Triptofana ek olarak kabak çekirdeği bol miktarda çinko ve magnezyum da içerir.Bu bileşenler sizi sakinleştirip uykulu hissetmenize neden olur.
Muzda bulunan şeker, potasyum ve magnezyum beyninize triptofanın daha çabuk ulaşmasını sağlar ve enerjinizi düşürür.
Süt ürünü olan sert peynirler (kaşar veya tulum peyniri gibi) yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için vücudumuz üzerinde rahatlatıcı etkileri vardır.İçerdiği karbonhidrat yüzünden peynirin yanında kraker tüketmek de uykunuzu getirebilir.
Beyaz pirincin yüksek glisemik endeksi vardır. Bu nedenle pirinci tükettikten 3 - 4 saat sonra uykunuz gelebilir.Araştırmacılar özellikle yasemin pirincin diğer pirinç türlerine göre tüketicinin uykusunu daha hızlı getirdiğini kanıtlamıştır.
Papatyada bol miktarda glisin bulunur. Glisin, kasları ve sinir sistemini etkileyen yatıştırıcı etkisi olan bir amino asittir.Bir bardak papatya çayı içtiğinizde gözlerinizi açık tutmada ve önemli konulara odaklanmada zorluk yaşayabilirsiniz.
Kirazda ve özellikle vişnede yüksek miktarda melatonin bulunur.Buna rağmen, bir avuç kiraz tüketmek uykunuzu hiç bir şekilde etkilemez. Bir bardak vişne veya kiraz suyu içmek ise hemen uykunuzu getirir.
Somon balığı, ton balığı ve diğer yağlı balıklarda bulunan asitler melatonin üretimini artırır.Bu asitler kandaki stres hormon seviyenizi indirir ve sizi rahatlatarak uykunuzu getirir.Pembe Nar Özel