• 09 Mayıs 2019 - 15:09 • Son Güncelleme:
Uzmanlardan önemli uyarı: Malign Melanom'a dikkat!
Güneş ışınlarına bağlı gelişen cilt kanserlerinde görülme sıklığı her geçen artıyor. Malign Melanom adı verilen cilt kanseri türünün en tehlikeli kanserlerden biri olduğunun altını çizen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, ölüm oranlarını yüzde 44 arttığını dile getirdi.
• 09 Mayıs 2019 - 15:09 • Son Güncelleme:
1
Cilt kanserlerinin bazal, yassı hücreli ve malign melanom olmak üzere 3 türde değerlendirildiğini söyleyen Emsey Hospital Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Malign Melanom yüzde 5 oranında görülmesine rağmen en tehlikeli türdür.Agresif bir tümör olduğundan cilt kanserlerine bağlı ölümlerin de yüzde 75 nedeni Malign Melanom kanseridir. Özellikle karaciğer, akciğer, beyin ve kemikler olmak üzere çok sık uzak organlara sıçrama yapmaktadır. Pigmente, sınırları keskin olmayan, bazen kırmızı veya beyaz renkli lezyonlardır. Benlerle karışırlar. Bazı benler ise malign melanom kanserine dönüşür” dedi.
2
“Cilt hasarını önlemek ve güneşten doğru şekilde korunmak malign melanomdan korunmanın ilk kuralıdır” diyen Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Vücudunuzun herhangi bir yerindeki beni tanımak ve takip etmek erken tanı açısından çok önemlidir. Benlerde oluşabilecek değişikliklerde mutlaka hekime gözükmek gerekmektedir.Benin sınırlarında düzensizlik olması, renk değişikliği göstermesi, boyutunda hızlı bir genişleme ve büyüme olması, bende kanama, kaşınma ve ağrı oluşması, benin üzerinde yara ortaya çıkması ve benli bölgenin etrafında hızla yeni benler ortaya çıkması kanser şüphesi doğurur. Bu değişiklikler tespit edildiğinde zaman geçirmeden hekime başvurmak önemlidir” şeklinde uyarıda bulundu. Prof. Dr. Hakan Karagöl konuşmasını şöyle sürdürdü:
3
“Cilt kanserlerinin tümünde erken evrede yapılacak ilk tedavi, ameliyatla hastalıklı bölgenin çıkarılmasıdır. Malign melanom kanserinde ise sentinel lenf nodu örneklemesi denilen işlemin ameliyat sırasında yapılması gerekmektedir. Malign Melanom agresif bir tür olduğundan lenf nodlarına veya diğer organlara sıçrama ihtimali bu işlem ile anlaşılmaktadır.Yine, malign melanom kanserinde erken evrede ameliyat olan hastaların içinde, tekrarlama riski yüksek olanlarda, koruyucu immünoterapi denilen aşı tedavileri kullanılmaktadır. İleri evre cilt kanserlerinde ise uygulanan tedavi, kanserin türüne göre kemoterapi, akıllı küçük moleküler ilaçlar denilen ağızdan alınan hap şeklinde ilaçlar ve immünoterapi denilen bağışıklık sistemi üzerinden etki eden aşı tedavileri ile olmaktadır.”
4