Ispanak, marul, tere, roka, maydanoz ve nane içerdiği yüksek vitamin ve demir mineralinin yanı sıra lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenliyor ve hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte A ve C vitamini açısından da oldukça zengin.
Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini koruyan nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi besinler bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Üstelik bir porsiyon kuru baklagil yemeğinde yaklaşık 4 mg demir bulunuyor.
Özellikle kuru üzüm, diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek bir meyve ve 100 gram kuru üzüm günlük demir ihtiyacının yüzde 23’ünü karşılamaya yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra yüksek enerji veren kuru meyveler içerdiği yüksek antioksidan dolasıyla mutfak raflarında yerini alması gereken besinlerden.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar yüksek oranda demir barındırıyor. Özellikle kuru baklagillerle tüketildiğinde tam olarak bir demir deposu haline gelen tahıllar yüksek miktarda A ve B vitamini de içeriyor.
1 tatlı kaşığı pekmezde 1 mg demir bulunuyor. Yüksek oranda demir içeren pekmez bunun yanında yüksek kaloriye de sahip bu sebeple dikkatli tüketmekte fayda var.
Kuru meyveler gibi ceviz, badem ve fındık da yüksek oranda demir barındırarak vücudun demir depolarını dolduruyor.