Sağlığa olan yararları sayesinde altın süt yüzyıllardır Ayurveda tıbbında tüketilir. Ancak son yıllarda, içecek Batı'da popüler hale geldi ve sıklıkla "zerdeçal latte" veya "altın latte" olarak adlandırılmaya başlandı.
İçecek ilgi görmeye başladıkça, insanlar altın dondurma ve altın sütlü içecekler de dahil olmak üzere altın sütten ilham alan yiyecekler yarattı.
Altın sütün ün kazanmasının bir nedeni varsa, bu anti-inflamatuar özellikleridir. Uzmanlar bunun Kurkumin adı verilen güçlü bir anti-inflamatuar bileşik içeren zerdeçaldan kaynaklandığını söylüyor.
Aynı zamanda bir antioksidan olan altın süt oksidatif stresi azaltır ve potansiyel olarak kronik hastalık riskini düşürür. Altın süt günün herhangi bir saatinde içilebilir ancak yatmadan önce içmenin bazı faydaları vardır.
Zerdeçal, gece iltihabını ve eklem sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir ve potansiyel olarak uykuyu kolaylaştırabilir. Ilık süt, uykuyu getiren bir amino asit olan triptofan yoluyla gevşemeyi teşvik ederek rahat bir uykuyu destekler.
Gece yatmadan önce sıcak, aromatik bir içecek yudumlamak vücuda gevşemesi için sinyal verebilir ve daha iyi uyku çekmenizi sağlar.
Altın sütün evde yapımı çok kolaydır. Önce küçük bir tencerede kısık ateşte bir ila iki çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, bir fincan ılık süt ve bir tutam karabiberi birleştirin. Daha fazla lezzet için tat vermek üzere baharatlar (zencefil, tarçın, kakule) veya tatlandırıcı (bal, akçaağaç şurubu veya hurma şurubu) ekleyin.
Karışımı 10 dakika kısık ateşte pişirin, aromaların ve faydalı bileşenlerin süte nüfuz etmesini sağlayın. Altın sütü bir kupaya dökün ve tadını çıkarın.