01.04.2024 - 16:27 | Son Güncellenme:
Ahşap ürünlerin bakımı ve doğru kullanımı için çeşitli yağlama teknikleri bulunur. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bu ürünler birçok metal eşyanın yanı sıra daha kullanışlıdır. Ancak her kullanımdan sonra iyi bir bakımdan geçmelidir.
Ahşap ürünlerin bulaşık makinesine eklenmesi sakıncalı olabilir. O nedenle elde yıkama ve yağlama gibi işlemlerden geçmelidir. Ahşap ürünleri yağlamanız eşyalarınızın kullanım ömrünü artıracaktır. Özellikle kesme tahtalarının yıpranma veya çatlama sorunu ortadan kalkar.
Sağlık açısından zararlı bakterileri önlemek için ahşapları yağlamalısınız. Bu işlemleri ayda bir kez olacak şekilde uyguladığınızda hem kullanışlı hem de daha hijyenik eşyalara sahip olursunuz. Ahşap ürünleri yağlamadan önce temizlemeyi unutmayın.
İlk olarak sıcak su ve kesme tahtasını durulayın. Sıcak su sayesinde bakteriler azalacak, kirli yüzey temizlenecektir. Ardından bulaşık süngeri ve detejan yardımıyla ovalayarak yıkayın. Kaşık veya kesme tahtasını tamamen temizledikten sonra durulayın. Ardından kurulama işlemine geçin.
İyice kuruladıktan sonra yağlama işlemine geçebilirsiniz. Zeytinyağı veya hindistan cevizi yağını ahşap üzerine dökün. Kuru bez yardımıyla sürdüğünüz yere dağıtın. 5 dakika bekledikten sonra mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
Mikrofiber bez ile ovalayarak parlatın. Ardından kağıt havlu ile silerek ahşaptaki ekstra yağı almalısınız. Eşyalarınızın kurumasını hızlandırmak için 150 derece fırında 3 dakika bekletebilirsiniz. Ahşap ürünler tamamen kuruduğunda kullanıma devam edebilirsiniz.
İhtiyaca bağlı olarak ikinci bir kat yağ uygulayabilirsiniz. İkinci kat uygulaması, daha fazla koruma ve parlaklık sağlayabilir. Ancak bu adımı uygulamadan önce, ilk kat yağın tamamen kuruduğundan emin olun.