07.12.2017 - 12:01 | Son Güncellenme:
Bozulan veya bayatlayan ürünlerle yemek pişirmek sağlığınıza zarar verir hatta sizi hasta bile edebilir. Bu ürünler pişen yemekler size tat vermeyecektir ve sizlerde hazırlanan yemeği yemek istemeyeceksiniz. Yiyecekleri doğru saklamamak hem zamanınızın hem paranızın israf olmasına sebep olur.
Un genellikle kâğıt ambalaj ile satılır. Ancak unu satın aldığımız haliyle saklamak raf ömrünü kısaltabilir. Beyaz unu hava geçirmez bir kap içine boşaltarak saklamalıyız. Kepekli unu ise hava geçirmez bir kap ile buzdolabında muhafaza etmemeliyiz bu sayede unun bir zaman sonra kokmasını engellemiş oluruz. Ayrıca unu satın aldığımız birkaç ay içinde tüketmemiz gerekir.
Beyaz ekmek, buğday ekmeği, kepekli ekmek, çavdar ekmeği… Hangi ekmeği satın alıyorsanız alın buzdolabında saklıyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Ekmeğin içinde bulunan buğday unu ve nişasta neme maruz kaldıkça parçalanır ve ekmeğin çabuk kurumasına neden olur. Kuruyan ekmekte kolayca bayatlar.Ekmeğinizi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklayın. Ekmeğin çabuk kurumasını önlemek için ahşap tahta üzerinde kesin.
7’den 70’e herkesin sevdiği şeylerin başında gelen patates, hemen hemen her yemeğin içinde yer alıyor. Ancak patatesleri doğru bir şekilde saklamazsanız filizlenmeye başlayacaktır. Eğer patatesleri buzdolabında saklıyorsanız toksin artırımına sebep olarak sağlığınıza zarar verecektir. Patatesleri doğrudan güneş ışığına, lavabonun altına veya fırının üzerine koymayın. Patateslerin yanında elma ve armut bulundurmayın, bunlar patatesin lezzetini alacaktır. En iyisi mi siz patatesleri kuru ve karanlık bir yerde tek başına saklayın.
Taze fesleğenin kokusunu bilmeyen yoktur. Kuşkusuz ki hepimiz bu otu yemeklerimizde kullanmayı çok seviyoruz. Buzdolabının soğukluğu fesleğene zarar verebilir. Fesleğeni, nemli veya güneşli bir pencere kenarında saklayabiliriz. Eğer ihtiyaç duyduğumuzdan fazla fesleğene sahipsek, fesleğenleri nemli bir kâğıt havluya sarıp buzdolabı kapağında muhafaza edebiliriz.
Badem, kaju, ceviz, fındık ve fıstık gibi atıştırmalık kuruyemişleri oda sıcaklığında saklamamalıyız. Çünkü içindeki doğal yağ oda sıcaklığında daha çabuk eriyerek kokmasına sebep olur ve tatlarını acılaştırır. Kuruyemişlerinizi soğuk ve kuru bir yerde saklamanız gerekiyor. Kuruyemişleri hava geçirmez bir kaba koyup buzdolabında saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz.
Sarımsak ve soğanları kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Soğuk ve neme maruz kaldıkları zaman çürümeye ve köklenmeye başlarlar. Soğan ve sarımsakları asla buzdolabında tutmayın.
Birçoğumuz güne bir fincan kahve ile başlıyoruz. İyi bir fincan kahvenin tadını çıkarmak için kahve çekirdeklerini doğru muhafaza etmemiz gerekiyor. Kahve çekirdeklerini hava geçirmez bir kapta muhafaza ederek tazeliğini ve lezzetini korumuş oluruz. Kahve çekirdeklerini asla buzdolabına koymayın.
Özel günlerde kendini şımartmak isteyenlerin aklına ilk gelen şeydir şarap. Eğer şarabınızın bozulmamasını istiyorsanız güneş ışığının olmadığı serin bir ortamda saklamalısınız. Ayrıca şarabınızda mantar varsa, mantarı nemli tutmanız gerekiyor. Mantar nemli olmadığı zaman hava şişeye kolayca girecektir. Mantarı nemli tutmak için şarap şişesini yatay bir şekilde saklamanız yeterli. Şarap şişesi açıldıktan sonra mantarları tekrar takın ve birkaç gün içinde kullanmaya çalışın.
Başta patates kızartması olmak üzere pek çok yemeği lezzetlendirmek için kullandığımız ketçap, mayonez ve hardal gibi sosları oda sıcaklığında tutmak lezzetlerinin kaybolmasına sebep olur. Şişesi açılan soslarınızı buzdolabında saklamanız lezzetini ve tazeliğini korumanıza yardımcı olacak.
İlaçları yanlış yerde saklamak, tedavi sürecinizi uzatabilir. İlacı banyo dolabında saklamak oldukça yanlıştır. Banyonun gereğinden fazla nemli olması ve banyoda bulunan ışıklar ilaçlara zarar verir. İlaçlarınızı mutfak dolabında bir çekmecede veya serin, karanlık bir yerde saklayın.