Akrilamid belli bir ısıdan sonra meydana geldiğinden uzmanlar, közlenmiş gıdaların, yüksek ısıda pişmiş patates kızartmasının, cipslerin, keklerin, bisküvilerin ve kahvelerin içerisinde akrilamid maddesinin bulunduğunu belirtiyor.
Patates, kök sebzeler ve ekmek gibi nişastalı yiyeceklerin kızartılması, pişirilmesi, sırasında çok fazla kavrulmamasına veya yanık olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bu besinler sağlığınız için risk oluşturabilir.
Paket üzerindeki pişirme talimatlarını kontrol etmeli ve patates kızartması, gibi paketlenmiş gıda ürünlerini kızartma veya fırında pişirme talimatlarına uymalısınız. Paket üzerindeki talimatlar, ürünü doğru şekilde pişirmek için tasarlandığından, nişastalı yiyecekleri çok uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklarda pişirmenize engel olur ve sağlığınızın bozulmasına engel olur.
Yüksek sıcaklıklarda pişirmek istediğiniz patatesleri buzdolabında saklamak hayati bir hata olabilir. Çiğ patateslerin buzdolabında saklanması, patateslerde serbest radikallerin oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle patates dolaptayken çıkartılıp yüksek ısıda kızartıldığında içerisinde akrilamid maddesi oluşur ve kanserojen hale gelir. Patatesleri serin ve ışık almayan ortamlarda saklamaya özen göstermek bu noktada son derece önemlidir.