Sağlık Gamma Knife Nedir? Gamma Knife Teknolojisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Gamma Knife Nedir? Gamma Knife Teknolojisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

20.03.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda gündemin zirvesinde yer alan bir tedavi yönteminden bahsetmek istiyoruz. Gamma Knife adı verilen bu yöntem bir nevi bilgisayarla yapılan radyasyon tedavi yöntemidir. İnsanların aklını meşgul eden Gamma Knife nedir, hangi hastalıkları tedavi eder, yapılan radyasyon tedavisi zararlı mıdır gibi soruların yanıtlarına çözüm niteliğinde bilgileri derledik.

Gamma Knife Nedir Gamma Knife Teknolojisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Gamma Knife olarak bilinen bu yöntem, beyin anormallerinde herhangi bir kesme işlemi yapılmadan, bilgisayarlı tedavi planlama yazılımı kullanan bir radyasyon terapisidir.

Haberin Devamı

 Gamma Knife Nedir?

 Gamma Knife, küçük ila orta büyüklükte beyin tümörlerini, normal kan damarı oluşumlarını, Epilepsi ya da kronik ağrılara sebep olan sinir hastalıklarını ve diğer nörolojik rahatsızlıkları ameliyatsız bir şekilde tedavi etme yöntemidir. Bu yöntemde çevre dokusu korunarak hedef bölgeye yoğun radyasyon dozları verilir. 3 santimetreden ya da 1 inçten küçük çaplı beyin anormallikleri Gamma Knife yöntemi ile tedavi edilebilir.

 Bu program 1991 yılında başlamış olmasına rağmen, son zamanlarda adından sıkça bahsedilmektedir. Fakat o günden bu yana 3.600'den fazla hasta bu yöntem sayesinde tedavi edildi. Yöntem, doktorların çoğunlukla beynin içinde yer alan hedeflere ışınlamasına olanak tanır. Bu hedeflere radyasyon dozları vererek, yok olmasını sağlar.

Haberin Devamı

 Kimlere Gamma Knife Tedavisi Yapılmalıdır?

 Gamma Knife tedavisi için dikkate alınan faktörler arasında kişinin genel tıbbi durumu, yaşı, beyin anormalliğinin yeri ve boyutu değerlendirilir. Bunlara bağlı olarak:

  • İyi huylu tümörler olarak bilinen Hipofiz adenomları,
  • Beyin zarından kaynaklı iyi huylu Meningiomlar,
  • Ciddi baş ve yüz ağrısına sebebiyet veren Trigeminal nevralji,
  • Yerleşim yeri nedeniyle risk taşıyan Akustik schwannomlar,
  • Damar yumakları olarak bilinen Arteriovenöz malformasyonlar, Gamma Knife yöntemi ile tadavi edilmektedir.

 Diğer yandan, kişi Gamma Knife tedavisine uygun görülmezse diğer tedavi yöntemlerine başvurulacaktır. 

 Gamma Knife Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

 Radyasyon söz konusu olduğunda insanların aklına şüphe düşmektedir. Fakat Gamma Knife yöntemi sayesinde pek çok beyin anormallikleri radyocerrahi cihazıyla daha etkili bir şekilde tedavi edilmektedir. Vücudun diğer bölgelerinin radyasyona maruz kalma olasılığı son derece düşüktür. Radyasyon ışını sadece hedef alınan bölgeye atılır ve bölgede tümörün yok edilmesini sağlar.

 Gamma Knife yönteminin, beyindeki alanları tam olarak hedeflemesini sağlayan tekniğe ise stereotaksi denmektedir. Stereotaksi ise bilgisayarlı tomografi taraması, anjiyografi ve manyetik rezonans görüntüleme sayesinde beyin yapılarının 3 boyutlu görüntülerini sunmaktadır. Bu görüntüler incelenerek, beyindeki anormallik en doğru şekilde tespit edilir. Böylece gama radyasyon ışınlarını anormalliğe tam olarak nişan alır. 



Yazarlar