Sağlık Gaz Sancısı Nasıl Olur, Nerelere Vurur? Yetişkinlerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Gaz Sancısı Nasıl Olur, Nerelere Vurur? Yetişkinlerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

11.03.2021 - 10:32 | Son Güncellenme:

Hastalıklar ile ilgili belirtileri doğru bir şekilde gözlemleyerek hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunması çok önem taşır. Özellikle mide rahatsızlıklarında pek çok etken olabilir. Bu nedenler doğrultusunda mide rahatsızlıklarına ve gaz sancısına tedavi geliştirilebilir. Gaz sancısı nasıl olur, nerelere vurur? İşte tüm detaylar.

Gaz Sancısı Nasıl Olur, Nerelere Vurur Yetişkinlerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir

Gaz sancısı genel olarak besinlerin sindirim esnasında bağırsak ve midede hava oluşmasına neden olur. İstemsiz olarak yutulan hava midede gaz sancısına neden olabilir. 

Haberin Devamı

Gaz Sancısı Nasıl Olur, Nerelere Vurur?

Günlük yaşamda gaz sancısının nedeni oldukça farklılık gösterir. Özellikle hareketsiz yaşam nedeniyle gaz sancısı oluşabilir. Kişiler beslenirken ve ya nefes alıp verirken istemsiz bir şekilde hava yutabilirler. Ayrıca ayak ve karın bölgesini üşütmek gaz sancısına neden olur. Lifli gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi, son tüketim tarihi geçen gıdaları tüketmek de gaz sancısına neden olan durumlar arasında yer alır. 

Gaz sancısında geğirme ve gaz çıkarma meydana gelir. Karında meydana gelen ağrı ve kramplar da gaz sancısının belirtileri arasındadır. Özellikle gaz sancısı midede kramplar oluşturur. Sonrasında ise karın normalden daha fazla büyür. Gaz sancısı karın ağrısı yaptığı gibi yemek borusuna kadar vurur. 

Haberin Devamı

 Yetişkinlerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

 - Yetişkinlerde gaz sancısından kurtulmak için doktora gitmek gerekir. Yapılan muayene sonucunda gaz giderici ilaçlar verilebilir. Bu ilaçların kullanılmasının yanı sıra bitkisel çözüm yollarından da faydalanılabilir.

 - Özellikle zencefil mide bulantısı, hazımsızlık ve gaz sancısını hızlı bir şekilde giderir.

 - Gaz sancısı çeken kişiler papatya çayı tüketmeliler. Papatya çayı mide kramplarını azaltarak gaz sancılarını da azaltır. 

 - Nane ve nane çayı da gaz sancısını azaltır. Kısa süre içinde meydana gelen bu sancıyı da giderebilir. İçeriğinde mentol bulunduran nane sindirim sistemini rahatlatarak gaz sancılarını sona erdirir. 

 - Gaz sancısı çeken kişiler kimyon tohumunu tüketerek sancılarının gitmesini sağlayabilirler. 

 - Düzenli bal kabağı tüketmek midede gaz birikimine engel olur. Bu şekilde sindirim sistemi de rahatlar. 

 Gaz Sancısının Önüne Geçilmesi İçin Neler Yapılmalı? 

Yetişkinlerde gaz sancısının pek çok nedeni bulunuyor. Özellikle sağlıksız beslenen ve hareketsiz bir yaşamı benimseyen kişilerde gaz sancısı ortaya çıkabilir. O nedenle kişiler beslenme düzenlerine de çok dikkat etmeliler. Genel olarak fasulye, soğan, brokoli ve karnabahar gibi besinlerin lif oranları yüksektir. Dolayısı ile bu besinler midede gaz oluşumuna neden olabilir.

Haberin Devamı

Yetişkinler kendi beslenme düzenlerine bakarak gaz sancılarını hafifletmenin yolunu bulabilirler. Bunun için beslenme düzenine dikkat edilmeli. Süt ve süt ürünleri çok fazla tüketilmemeli. Laktozsuz sütler içilmeli. Gün içerisinde bol bol su tüketilmesi de gerekir. Gaz sancısı uzun süre devam ettiği takdirde mutlaka bir doktora gidilmelidir. 

Gaz Sancısı Tanısı Nasıl Konulur?

Kişilerde meydana gelen gaz sancısı katlanılmaz boyutlara geldiğinde mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktor tarafından yapılan muayenede hastanın tıbbi geçmişi ve beslenme alışkanlığı göz önünde bulundurulur. Hastada herhangi bir anormalliğin olup olmadığına bakılır. Özellikle kilo fazlalığı olan kişilerde de gaz sancısı sık sık görülebilir. Hastalara fiziksel muayene yapılır. Gerektiği takdirde ise stetoskop ile hastanın karnı dinlenebilir. Hastalardaki kilo değişimleri de göz önüne alınır. Gerekirse kan testi de yapılabilir.

Yazarlar