Kadın Sağlığı Gebelik Testi Nasıl Kullanılır? Evde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Gebelik Testi Nasıl Kullanılır? Evde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

17.05.2021 - 15:35 | Son Güncellenme:

Günümüzde kullanılan gebelik testleri pek çok kadının evde kolayca uygulayabildiği bir testtir. Bu testler sayesinde hem hamile kalmak isteyen hanımlar, çocuğunun olabileceğini öğrenir hem de olası bir durumda erken teşhis olanağı yakalamaktadır. Peki, gebelik testi nedir ve nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Gebelik Testi Nasıl Kullanılır Evde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı

Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, bir hamilelik testi ile kendinizi evde test edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Gebelik Testi Nasıl Kullanılır?

Gebelik testi almak için eczaneye gitmeniz yeterlidir. Reçetesiz olarak uygun fiyatla bir gebelik testi edinebilirsiniz. İdrarınızdaki insan koryonik gonadotropini adı verilen bir hormonu ölçer. Bununla birlikte, bu testler kalitatiftir ve sonuçlar hamilelik için olumlu veya olumsuzdur. Birçok kadın mahremiyeti, rahatlığı ve evde yapılan test kitlerinden hızlı sonuçları tercih ediyor. Evde yapılan gebelik testleri, doktorunuz tarafından yapılan kan testleri kadar doğru değildir. Ayrıca hamileliğinizin beklendiği gibi gelişip gelişmediğini de belirleyemezler. HCG hormonu, gebe kaldıktan yaklaşık 2 hafta sonra idrarda saptanabilir.

 Evde yapılan test kitiyle, hazırlanmış bir kimyasal şerit üzerine idrarınızdan bir damla koyarsınız. Stripin sonucu göstermesi genellikle 1 veya 2 dakika sürer. Test için ilk sabah idrarınızı kullanarak doğru sonuç alma şansınızı artırabilirsiniz. Bu idrar gece boyunca mesanenizde birikmiştir. Hamileyseniz, günün ilerleyen saatlerinde toplanan idrardan daha fazla hCG içerecektir. Evde yapılan gebelik testi ve sağlık uzmanınız tarafından kullanılan idrarda gebelik testi benzerdir. Her ikisi de hCG'yi tespit edebilir. En yaygın kitler, tuvalete çiş yaparken idrar akışınızda tuttuğunuz bir test şeridi veya daldırma çubuğu kullanır.

Haberin Devamı

En hassas hamilelik testi, en iyi şekilde, kanınızın bir örneğini kullanan bir laboratuar tarafından gerçekleştirilir. Bu testler yalnızca insan koryonik gonadotropini tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda gebeliğin ilk birkaç haftasında 2-3 günde bir ikiye katlanan hormonun miktarını da gösterebilir. Bu daha hassas testler size yaklaşık olarak ne kadar süredir hamile kaldığınızı söyleyebilir ve hatta hamilelikle ilgili belirli sorunları tespit edebilir. Fakat bu testi bir doktor yapmalıdır.

Evde Gebelik Testi Hazırlığı

Ev test kitinizden en iyi sonuçları almak için kit ile birlikte gelen talimatları izleyin. Etiketi ve talimatları dikkatlice okuyun: Testin nasıl yapılacağını anladığınızdan emin olmak için tüm talimatları ve resimleri inceleyin. Talimatlar size aşağıdaki bilgileri verecektir;

Haberin Devamı

Hamilelik testi neden kullanılır

İdrar örneğinizi nasıl toplayıp saklayabilirsiniz,

Zamanlama talimatları dahil testin ne zaman ve nasıl çalıştırılacağı,

Test sonuçları nasıl yorumlanır,

Test sonuçlarını neler etkileyebilir,

Sorularınız varsa üreticinin telefon numarası,

Doğru bir sonuç almak için tüm test talimatlarını izlemelisiniz. Çoğu ev testi, belirli zamanlama, malzeme ve numune miktarları gerektirir. Bileşenlerin hala düzgün çalıştığından emin olmak için bir test yapmadan önce son kullanma tarihlerini ve saklama koşullarını da kontrol etmelisiniz. Şüpheye düştüğünüzde doktorunuzla iletişime geçin

Yazarlar