Genel Sağlık Geçmeyen ağrıların sebebi 'kaynana hastalığı' olabilir! 'Kadınlarda daha sık görülüyor'

Geçmeyen ağrıların sebebi 'kaynana hastalığı' olabilir! 'Kadınlarda daha sık görülüyor'

15.03.2024 - 11:23 | Son Güncellenme:

Vücutta yayılan ve geçmeyen ağrılarla kendini belli ediyor. Özellikle kadınlarda görülen ve anlam verilemeyen ağrıların sebebinin fibromiyalji olduğuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Geçmeyen ağrıların sebebi kaynana hastalığı olabilir Kadınlarda daha sık görülüyor

Fibromiyaljinin en basit tanımıyla; tüm vücuda yayılmış ağrıyla kendini belli eden romatizmal bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Evren Fehmi Atay, "Bu hastalık tüm yaşlarda görülebilse de en sık orta yaşta karşımıza çıkar. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastladığımız bu hastalığın teşhisi ise biraz zordur. Benzer bulgular gösteren hastalıkları elemek suretiyle yapılan teşhiste hastayı rahatsız eden bulguları dikkatle incelemek gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Geçmeyen ağrıların sebebi kaynana hastalığı olabilir Kadınlarda daha sık görülüyor

Fibromiyaljinin belirtileri nelerdir?

Fibromiyaljide hastayı doktora getiren ilk belirtinin genelde yaygın vücut ağrıları olduğunu söyleyen Op. Dr. Evren Fehmi Atay, "Hastalar bu ağrıların sızlama,zonklama ve delici tipte olduğu tarif eder. Sabah tutukluğu birçok hastada görülür ayrıca bazı hastalarda yorgunluk şikayeti de vardır. Hastada bazen de yumuşak doku şişliği şikayetleri görülür. Uyuşma, karıncalanma, iğlenenme tarzında şikayetler de belirtiler arasındadır" diye konuştu.

Fibromiyaljinin neden olduğu tam olarak açıklığa kavuşturulamasa da hastalığın gelişiminde etkili birtakım faktörlerler var. Bu faktörleri Op. Dr. Evren Fehmi Atay, "Sinir sistemindeki değişimler, uyku bozuklulukları, genetik faktörler, travmatik olaylar, enfeksiyon gibi sorunlar bu hastalığın oluşmasında etkilidir. Fibromiyaljinin kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha sık görüldüğünü de söylememiz gerekir" diyerek sıraladı.

Haberin Devamı

Geçmeyen ağrıların sebebi kaynana hastalığı olabilir Kadınlarda daha sık görülüyor

Op. Dr. Fehmi Atay, fibromiyalji hastalığına 'kaynana hastalığı' da dediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Aynı pozisyonda uzun süre durmak ve stres bu hastalığı tetikler. Kızı evlilik çağına gelmiş kadınların çeyiz hazırlamak için uzun süre aynı pozisyonda kalması ve kızından ayrılma stresi yaşaması bu hastalığı tetiklediği için ben buna kaynana hastalığı da derim. Fibromiyalji belirtileriyle gelen hastalarda altta yatan başka hastalıkların elenmesi için bir dizi tetkit yapılması gerekir. Benzer bulguların yaygın olduğu hastalıklar elendikten sonra fibromiyalji teşhisi konan hastalarımıza ağrı tetik nokta enjeksiyonlarının yanında yaşam tarzı değişiklikleri ve psikoterapi de öneriyoruz."

Yazarlar