04.04.2014 - 23:03 | Son Güncellenme:
Testosteron erkeklerde sesin kalınlaşması ve kıllanma gibisüreçleri başlatan ana hormonlardan biridir. Genel olarak erkeklerde ergenliğekadar tespit edilebilir miktarlarda testosteron üretilmez. Bu sebeple 10yaşından önce kanda testosteron seviyeleri en fazla 20 ng/dL seviyesindegörülür. Ergenlik sonrasında bu miktar önemli derecede artar.
Genç erkeklerin cinsel olarak gelişmesi testosteronunüretimini ve aktivitesini gerektirir. Bu hormon erkeklerin testislerindeüretilir ve ergenlikle ilişkili olarak bilinen birçok değişimin yaşanmasınısağlar. Testosteron üretimi beyin hipofiz bezinden iki hormonu salgılayınca vetestisleri bunlarla uyarınca başlar.
Doğumdan hemen sonra erkek bebeklerde kısmen yüksektestosteron seviyeleri vardır. Ancak 6 ay içinde bu seviye tespit edilemezmiktarlar ila 20 ng/dL’ye çekilir. Vücut 10 ila 13 yaşlarında ergenliğeulaşıncaya kadar testosteron seviyesi bu düşük seviyede kalır. Ergenlikle isetestosteron seviyesi kanda 1,000 ng/dL’ye kadar çıkabilir.
Ergenlik çağındaki erkeklerin cinsel karakteristiklerininanormal derecede hızlı geliştiği görülürse doktor bir testosteron testiisteyebilir. Bu testin yüksek testosteron seviyelerini göstermesinin nedenlerifarklı olabilir. Bazı sık görülen sebepler arasında tümörler ve doğuştanadrenal hiperplazi bulunur. Bunların cinsel gelişimi hızlandırması ciddi birdurumdur ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur.
Gençlik yıllarına gelmesine rağmen cinsel karakteristiklerigelişmeyen erkeklerde ise testosteron üretiminin düşük olup olmadığı incelenebilir.Geciken ergenlik durumunda küçük testosteron takviyeleri canlanma sağlayabilir.Geciken ergenliğin sebepleri farklı olabilir ancak bu sebebin çözülmesi vehormon replasman terapisi genellikle faydalı olur.
Genç erkekler farklı hızlarda gelişir dolayısıyla ne zamanbir testosteron ölçümünün anormal olduğuna karar vermek zor olabilir. Ergenlikbaşlangıcı kişiler arasında yıllar düzeyinde farklılık gösterir ancak biranormallik olduğundan şüphe duyuluyorsa doktora danışmakta yarar vardır.