Sağlık Genital Uçuk (Herpes Genitalis) Nedir? Genital Uçuk Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

Genital Uçuk (Herpes Genitalis) Nedir? Genital Uçuk Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

05.05.2021 - 17:07 | Son Güncellenme:

Genital uçuk (herpes genitalis) nedir? Genital uçuk neden çıkar, nasıl geçer? Semptomlar, herpes salgınının nedeni, neye benzediği, genital uçuk iyileştirme tedavisi ve tekrarlama riski nelerdir gibi soruları sizin için detaylarıyla derledik.

Genital Uçuk (Herpes Genitalis) Nedir Genital Uçuk Neden Çıkar, Nasıl Geçer

Genital herpes, çok bulaşıcı ve cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır. Birincil enfeksiyondan sonra virüs vücuda yerleşir.

Haberin Devamı

 

 Genital Uçuk (Herper Genitalis) Nedir?

 Genital herpes, hem erkekleri hem de kadınları etkileyen ve cinsel organların üzerinde veya yakınında küçük kabarcıkların ortaya çıkmasıyla karakterize, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Genital herpes, özel bir uçuk kategorisidir. (VHS) kaynaklı bir virüs herpes simpleksinden kaynaklanır.

 Herpes simpleks virüsleri, vücudun çeşitli bölgelerinde enfeksiyonlara neden olabilen geniş bir virüs ailesidir.

 Enfeksiyonların çoğu yetişkinlikte, yaklaşık 20 ila 40 yaşlarında ortaya çıkar. Avrupa'da genital herpes çok daha az yaygındır. Öte yandan, insanların% 30 ila% 40'ının enfekte olduğu ve hatta bazı popülasyonlarda% 90'a varan oranda enfekte olduğu Afrika'da çok yaygındır.

Haberin Devamı

 

 Genital Uçuk Neden Çıkar?

 Çoğu durumda, genital herpes, herpes virüsü ile enfekte olmuş bir kişiyle korunmasız olarak vajinal veya anal cinsel ilişki sırasında bulaşır. İkincisi vücuda ciltte bulunan mikroskobik lezyonlardan veya mukoza zarlarından girer.

 En büyük bulaşma riski, kabarcıklar mevcut olduğunda bir uçuk salgınının başlangıcındadır, çünkü

 içlerindeki sıvı virüsler içerir. Lezyonlar tamamen kuruyana kadar bulaşıcı kalır. Virüs, penetrasyon olmasa bile seks sırasında kolayca yayılabilir.

 Bununla birlikte, vakaların çoğunda, genital herpes virüsü, enfekte kişinin belirgin semptomları olmadığında yayılır. Sessiz reaktivasyon, bel ile üst uyluk arasında herhangi bir yerde meydana gelebilir, bu nedenle sadece cinsel organları etkilemez. Enfekte bir kişi, virüsün vücudunun bir bölümünden diğerine yayıldığını görebilir. Örneğin virüs parmaklar yoluyla cinsel organlardan ağza veya gözlere bulaşabilir.

 

 Genital Uçuk Nasıl Geçer?

 Belirtiler bulaşmadan 2 ila 6 gün sonra ortaya çıkar. Genellikle ilk salgın, aşağıdakilerden daha yoğun semptomlara neden olur. Kabarcıklara ek olarak ateş, baş ağrısı ve yorgunluk da olabilir. Herpetik lezyonlar 3 haftaya kadar daha uzun sürebilir. Vakaların% 20'sinden fazlasında, ilk salgın asemptomatiktir ve bu nedenle fark edilmez.

 Antiviral tedavi değişir süresi primer enfeksiyonu için on gün, tekrar eden beş gün. Genital herpes salgınlarının sıklığı, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kadar yüksekse, birkaç ay tedavi önerilebilir. Sık atak olması durumunda, doktor ara sıra tedavi için olanlarla aynı ilaçları farklı bir dozajda ve uzun bir süre (1 yıl ve daha fazla) reçete eder. Antiviral ilaçların uzun süreli kullanımının 2 avantajı vardır. Nöbet sayısını azaltır ve hatta onları durdurabilir; ayrıca genital herpes bulaşma riskini azaltır.

Yazarlar