Genel Sağlık Göğüs ağrısı deyip geçmeyin! ‘Pek çok sağlık sorununun habercisi’

Göğüs ağrısı deyip geçmeyin! ‘Pek çok sağlık sorununun habercisi’

23.08.2023 - 13:08 | Son Güncellenme:

Göğüs ağrısının önemli bir belirti olduğunu ve farklı sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Merih Balıoğlu, kas ve iskelet sisteminden kalp hastalıklarına kadar birçok sorunla ilişkisi olabilen bu ağrılarla ilgili merak edilenlere açıklık getirdi.

Göğüs ağrısı deyip geçmeyin ‘Pek çok sağlık sorununun habercisi’

Göğüs ağrıları pek çok sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Kimi zaman hayati riskleri olan bu ağrılar, bazı hastalıkların erken evre belirtisi de olabiliyor. Göğüs ağrılarının detaylı şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Merih Balıoğlu,Acil sağlık sorunları ile ilgili olarak değerlendirilmesi yapılan bu ağrıların kalp ile ilişkisi öncelikle ekarte edilmeli. Acil tıp çözümleri ile buna yönelik ön tanı yapılabilirken, şüphe edilmesi halinde ileri kardiyoloji tetkiklerinin yapılması da gerekebilir. Kalp ile ilişkisi olmayan göğüs arılarında ise göğüs hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları tetkik edilir. Bunların dışında, bazı kanser türleri de bu ağrılara neden olabileceğinden, değerlendirmenin ileri safhalarında bu konu da incelenebilir” dedi.

Haberin Devamı

Göğüs ağrısı deyip geçmeyin ‘Pek çok sağlık sorununun habercisi’

"Göğüs ağrısı, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Kalp krizi, miyokardit ve aort diseksiyonu gibi kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra pnömotoraks, pulmoner emboli ve akciğer kanseri gibi solunum sistemi hastalıkları da göğüs ağrısına yol açabilir. Sindirim sistemi kaynaklı nedenler arasında mide ülseri, reflü ve özofagus spazmı yer alırken, kas ve iskelet sistemi kaynaklı nedenler arasında kaburga yaralanması ve fibromiyalji bulunuyor."

BELİRTİLERİ ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİYOR

Göğüs ağrısı, farklı hastalıklardan kaynaklandığı için belirtilerinin de çeşitlilik gösterebildiğini belirten Uzm. Dr. Merih Balıoğlu, “Genel olarak göğüste basınç ve yanma hissi, gergin göğüs kasları, sırt, boyun, omuz ve meme ağrısı gibi şikâyetler görülebiliyor. Kalp hastalıklarına bağlı olarak gelişen ağrılara solunum güçlüğü, halsizlik, terleme ve baş dönmesi eşlik edebilir. Kalp dışı nedenlerle oluşan ağrılara ise yutmada güçlük, ciltte döküntü, ağza ekşi tat gelmesi ve panik atak gibi belirtiler eşlik edebilir” diye konuştu.

TANI İÇİN VAKİT KAYBEDİLMEMELİ

Göğüs ağrısının tanısı için doktorların detaylı sağlık öyküsü, fizik muayene ve çeşitli tahliller yaptığını aktaran Uzm. Dr. Merih Balıoğlu, “Kan testleri, akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi ve elektrokardiyogram gibi tetkikler göğüs ağrısının altında yatan nedenleri belirlemeye yardımcı oluyor. Tanıya bağlı olarak, kalp hastalıklarında acil müdahale gerektiren durumlar söz konusu olabilirken, diğer nedenlere yönelik tedaviler de planlanıyor. Göğüs ağrısı tedavisinde, altta yatan hastalığa yönelik ilaç tedavisi, cerrahi müdahale veya yaşam tarzı değişiklikleri uygulanabiliyor” açıklamalarını yaptı.

Haberin Devamı

"Göğüs ağrısı bazen acil durumları da beraberinde getirebilir. Özellikle kalp krizi ve aort diseksiyonu gibi durumlar acil müdahale gerektiren sağlık sorunlarıdır ve hayati risk taşırlar. Ani ve şiddetli göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, baş dönmesi, terleme ve bilinç bulanıklığı gibi belirtilerle karşılaşıldığında hemen bir sağlık merkezine başvurulması hayati önem taşır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile bu tür durumların etkileri azaltılabilmekte ve hastanın sağlığı korunabilir."

Göğüs ağrısı deyip geçmeyin ‘Pek çok sağlık sorununun habercisi’

CİDDİYE ALINMALI

 “Göğüs ağrısı her zaman ciddiye alınmalı ve tedavi edilmesi için zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalı” diyen Uzm. Dr. Merih Balıoğlu, aynı zamanda, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın göğüs ağrısı ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynadığını dile getirdi.

Uzm. Dr. Merih Balıoğlu, düzenli kontroller ve sağlık taramalarıyla erken teşhis sağlanarak, sağlık sorunlarının ilerlemesinin önlenebileceğini ve hastaların yaşam kalitesi artırılabileceğini aktardı.

Göğüs ağrısının ciddi ve potansiyel olarak hayati tehlike taşıyan bir semptom olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Merih Balıoğlu, sözlerini şöyle bitirdi: “Kalp ve solunum sistemi hastalıklarından kas-iskelet sistemi kaynaklı sorunlara kadar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle göğüs ağrısı şikâyetlerinde hemen bir uzmana başvurulması ve gerekli tetkiklerin yapılması önemli. Sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli sağlık kontrolleriyle göğüs ağrısı ve diğer hastalıkların önlenmesine katkı sağlamak mümkün. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için kendi sağlığımıza özen göstermeli ve uzman hekimlerin yönlendirmelerine dikkatle uymalıyız.”

Yazarlar