Sağlık Göğüste (Memede) Kitle Neden Olur, Nasıl Anlaşılır? Göğüsteki Kitle İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Göğüste (Memede) Kitle Neden Olur, Nasıl Anlaşılır? Göğüsteki Kitle İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

24.02.2021 - 17:36 | Son Güncellenme:

Meme ağrısı, kadınlarda sıkça görülen bir şikayettir. Meme ağrısı, beraberinde memede hassasiyet, gerginlik ve keskin bir yanma hissi de getirir. Bu ağrı, sabitleşebilir ya da ara sıra ortaya çıkabilir. Memede meydana gelen bu ağrıyı ciddiye almak ve kısa süre içinde doktora gitmek erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir. Göğüste kitle neden olur ve nasıl anlaşılır? İşte, tüm detaylar.

Göğüste (Memede) Kitle Neden Olur, Nasıl Anlaşılır Göğüsteki Kitle İçin Hangi Doktora Gidilmeli

 Meme ağrısının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenle ağrının kaynağının bulunması gerekir. Memede ağrıya neden olan ve en yaygın olarak görülen sebep ise, göğüste kitle oluşmasıdır. Bu nedenle kadınlar düzenli olarak göğsünü elleri ile geceleri kontrol etmeli ve kitle oluşumu olup olmadığını incelemelidir.

Haberin Devamı

 Göğüsteki Kitle İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

 Meme ağrısı, göğsün bir yerinde başlar ve birkaç hafta devam eder. Zamanla daha da kötüye gidiyormuş gibi hissettirir ve hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür. Meme kanserinin de en çok görülen semptomu göğüs ağrısıdır. Bu nedenle tedbir almak ve olası bir durumda erken teşhis ve tedavi imkanına sahip olabilmek için meme ağrısı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvurmanız gerekir.

 Meme Ağrısının Nedenleri

 Meme ağrısı, ergenlik döneminde östrojendeki artış nedeni ile gelişir. Adet döngüsü sırasında bazı kadınlarda hormon değişimi ağrı ve hassasiyete neden olur. Göğüsler genellikle acıtmaz ama ara sıra sıra memede ağrı hissedilebilir. Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, döngüsel ve döngüsel olmayan şeklinde sınıflandırılır. Göğüs ağrısına pek çok neden sebep olabilir. Meme ağrısına neden olan en sık görülen faktörler ise, meme kistleri ve hormon dalgalanmalarıdır.

Haberin Devamı

 Meme Kistleri Nasıl Anlaşılır?

 Kadınlar yaşlandıkça göğüsleri de değişime uğrar. Meme dokusunun yağ ile değiştirildiği zaman kistler ve daha çok lifli doku gelişir. Kistler, yüzeysel yerleşimli olduklarında belirli bir büyüklüğe gelmeden elle muayene ile ele gelmezler. Bu kistler, ancak ultrason ile görüntülenebilir. Elle muayenede ele gelen kistler, daha sert ve pütürlü bir kıvamdadır. Bu gibi durumlarda özellikle adet dönemlerinde daha da artan koltuk altı ve meme ağrıları olur.

 Memede Kist Kaç Santim Olunca Tehlikeli Olur?

 Kistler, genellikle çok sayıda meydana gelir. Bu kistlerin çapları ise birkaç milimetreden 10 cm'e kadar ulaşabilir. Bir kisti değerlendirirken büyüklüğü önemli değildir. Ultrasonda görüntülenen kistin düz mü pütürlü mü bir yapıda mı olduğu gibi araştırmaların yapılması gerekir. Bu araştırmalar sonucunda kansere dair bir belirti olup olmadığı ancak tespit edilebilir.

Yazarlar