Sağlık Göz Kanlanması Nedir? Göze Kan Oturması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Göz Kanlanması Nedir? Göze Kan Oturması Neden Olur, Nasıl Geçer?

19.03.2021 - 13:53 | Son Güncellenme:

Gözlerde yaşanan sorunlardan birisi de gözlerin kanlanmasıdır. Gözlerin herhangi bir nedenden dolayı kanlanması mümkündür. Birçok kişi göz kanlanması yaşayabiliyor ve bu durumlarda endişe edebiliyor. Neyden dolayı oluştuğu hakkında bazı araştırmalar yapabiliyor. Göz kanlanması nedir? Göze kan oturması neden olur, nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar. 

Göz Kanlanması Nedir Göze Kan Oturması Neden Olur, Nasıl Geçer

Göz kanlanması, gözde bulunan damarların genişlemesiyle ortaya çıkan bir durumdur.

Haberin Devamı

Göz Kanlanması Nedir?

Gözün kanlanması belirli nedenlerden dolayı olabiliyor. Gözün beyaz olan kısmında yer alan ve bu yüzeyi örten konjoktiva yüzeyinde yer alan damarların genişlemesiyle meydana geliyor. Bazen bu damarların çatlaması durumunda da kanlanma oluşabiliyor. Kanlanma durumları bazen tek bazen de iki gözde de görülebilir. Göz kanlanması yaşayan kişiler bu durumun sürekli devam etmesi durumunda göz doktoruna başvurmalıdır. Herkesin merak ettiği bu göz kanlanmasının net olarak görülen belirtileri şu şekildedir.

  • Göz ağrıları
  • Kaşıntılar
  • Göz akıntıları
  • Göz şişkinliği
  • Yüksek ateş
  • Bulanık görme

Bu belirtiler genellikle göz kanlanmasını gösterir. Fakat göz kanlanması bazı durumlarda hiç belirti göstermeyebilir. Özellikle uykusuz kalma veya telefona uzun süreli bakma gibi durumlarda da göz kanlanması oluşabilir. Göz kanlanması bazen tek başına bir hastalık değildir ve geçici bir durumdur. Bu nedenden dolayı kanlanmanın süresi ve ne kadar sıklıkta olduğu kontrol edilerek takip edilmelidir.

Haberin Devamı

Göze Kan Oturması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göze kan oturmasının başlıca nedenleri arasında alerjiler bulunuyor. Göz alerjileri, gözlerde sürekli kaşıma yapma sonucu gözlerin kanlanmasına neden olabiliyor. Alerjiler, kırmızı ve kaşıntılı gözlerin oluşmasına neden oluyor. Göz alerjileri diğer alerjiler gibi bağışıklık sisteminden dolayı kaynaklanıyor. Bağışıklık sistemi alerjilere karşı direnç gösterirken gözlerin histamin ve diğerler maddelerin serbest kalmasına neden olacak bazı antikorlar üretiyor. Bu nedenle, gözlerde kırmızılık durumları oluşabiliyor.

Gözlerin kızarmasında etkili olan bir başka durum da enfeksiyonlardır. Gözlerde kızarıklık görülmesi enfeksiyonlardan dolayı oluşabilir. Hamilelik döneminde de gözlerde kırmızılık gözlemlenebiliyor. Vücutta bazı değişiklikler olması nedeniyle gözlerde kızarıklık olması da hamileler şikayet ettiği konulardan biri oluyor. Bunların yanı sıra çok alkol tüketmek ve yeterli uyku uyumamak gözlere kan oturmasına neden oluyor. Tedavi olarak göz kırmızılığına neden olan durumlardan uzak durulması gerekir.

 

Yazarlar