Sağlık Göz Tomografisi (Oct) Nedir? Optik Koherans Tomografisi Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Yapılır?

Göz Tomografisi (Oct) Nedir? Optik Koherans Tomografisi Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Yapılır?

03.04.2021 - 16:48 | Son Güncellenme:

Göz sorunlarının ortaya çıkması hayatı olumsuz derecede etkiler. Göz sorunlarının erken teşhisi için kullanılan göz tomografisi, hastalığın gelişiminde ve tedavisinde kullanılan oldukça yaygın bir yöntemdir. Peki göz tomografisi (OCT) nedir? Optik koherans tomografisi nasıl yapılır, hangi durumlarda yapılır? İşte göz tomografisi hakkında her şey.

Göz Tomografisi (Oct) Nedir Optik Koherans Tomografisi Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Yapılır

 Tomografi tıpta, bir organı kesitler halinde inceleme işlemi olarak adlandırılabilir. Göz tomografisi göze uygulanan bir inceleme yöntemidir.

Haberin Devamı

 Göz Tomografisi (OCT) Nedir?

 Göz tomografisi diğer adıyla optik koherans olarak da tanımlanan bir yöntemdir. Bu yöntemde kullanılan tomografi cihazı, radyolojide kullanılan tomografi cihazından farklıdır. Işığı kullanarak doku kesitleri alınmasını sağlayan göz tomografi cihazı etrafa radyasyon yaymaz. Radyasyonsuz bir şekilde ışık dalgalarını göze yollayarak göz haritasını çıkarmaya yarayan göz tomografisi, göz hastalıklarından korunmak için büyük önem taşır.

 Göz tomografisiyle retina, sarı nokta ve göz siniri detaylı bir şekilde görüntülenir. Bu yöntem, her türlü retina hastalığının ve sarı nokta hastalığının tedavisinde de büyük önem taşır.

 Optik Koherans Tomografisi Nasıl Yapılır?

 Göz tomografisi, hasta açısından son derece kolay bir işlemdir. Hastanın çenesini dayadığı bir cihazla çekilen göz tomografisinde görüntüyü alan teknisyenin deneyimi önem taşır. Teknisyen 10-20 saniye boyunca görüntüyü ortalayarak çekim işlemi gerçekleştirir. Bu sayede bölgedeki bütün hastalıklar en ince ayrıntısına kadar görüntülenmiş olur. Görüntü sonucuna bağlı olarak hastada tedaviye başlanır.

Haberin Devamı

 Göz tomografisi yaklaşık 10-20 saniye süren bir işlemdir ve hastaya herhangi bir zararı bulunmaz. Radyasyon yaymadığı için göz sağlığı açısından risk teşkil etmez. Bazı durumlarda daha detaylı kornea testi gibi testler gerekebileceğinden işlem süresi 40 saniyeye kadar çıkabilir.

 Optik Koherans Tomografisi Hangi Durumlarda Yapılır?

 Göz tomografisi, pek çok göz hastalığının tanı ve teşhisinin konulmasında uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem hastalığın ve tedavi planlamasının belirlenmesinde öncü olarak uygulanır. Özellikle retina hastalıklarında ve sarı nokta hastalığında göz tomografisi çekimi gereklidir. Glokom, diyabetik makula, SSR, epiretinal membran, maküla deliği ve maküla dejeneransı gibi farklı hastalıkların tanı ve takibinde de göz tomografisinden faydalanılır. Bu sayede hastalığın fazla ilerlemeden tedavi edilmesi mümkün olur.

Yazarlar