Sağlık Gözlükte Ekartman Nedir? Gözlük Çerçeve Ekartmanları Ne Anlama Geliyor?

Gözlükte Ekartman Nedir? Gözlük Çerçeve Ekartmanları Ne Anlama Geliyor?

31.03.2021 - 17:33 | Son Güncellenme:

Gözlükte ekartman ne demektir? Gözlükte çerçeve ekatmanları ne anlama gelmektedir? Gözlük ekartman aralığı nedir? Gözlük ekartman ölçüsü nasıl belirlenir? Gözlük ekartman değeri nerede yazar? Gözlük ekartman değeri kaç olmalıdır? Gözlük ekartmanları neye göre değişiklik göstermektedir? Gözlükte ekartman ve gözlükte çerçeve ekatmanları ne anlama geliyor hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Gözlükte Ekartman Nedir Gözlük Çerçeve Ekartmanları Ne Anlama Geliyor

 Gözlük ekartmanı gözlüğün camı arasındaki mesafe anlamına gelmektedir. Gözlük ekartman ölçüsü belirlenirken gözlüğün modeli ve camın kalınlığı gibi değişkenler etkili olmaktadır.

Haberin Devamı

 Gözlükte Ekartman Nedir?

 Gözlükte ekartman cam arasındaki gözün ölçüsü gören kısımdır. Gözlük ekartman ölçüsü gözlüğün cam kalınlığına ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Kişiye özel yapılan gözlüklerde ise ekartman ölçüsü ona göre belirlemektedir.

 Göz ölçüsü alınarak gözlük camının ekartman ölçüsü belirlenmektedir. Gözlük camının ekartman değeri birinci değer olarak 50 mm kabul edilmektedir. Kişiye özel göz ölçüsü alınarak ekartman değeri ölçüsü büyütülebilmektedir. İki cam arasındaki köprü değeri ise 20 mm ölçüsü birinci değeri belirlemek için kullanılmaktadır.

 Gözlük Çerçeve Ekartmanları Ne Anlama Gelmektedir?

 Gözlük çerçevesi ekartmanları gözlük camının sağdan sola ölçülmesiyle bulunmaktadır. Gözlük ölçülerinde birinci değer olarak 50-20-150 ölçüsü yer almaktadır. Bu ölçülerde 50 mm ekartman ölçüsünü belirlerken 20 mm iki cam arasındaki köprü ölçüsünü ifade etmektedir. 150 mm ölçü ise gözlüğün sap için ayarlanabilir ölçüsüdür. Bu ölçüler eşliğinde yüze göre gözlük ebatları ayarlanarak gözlük ölçüsü kişiye özel olarak belirlenmektedir.

Haberin Devamı

 Gözlük çerçeve ekartman değeri ölçmek için ilk ölçü değerine karşılık gelen ekartman ölçüsü gözün ölçüsüne eşit gelen camı belirlemektedir. İki cam arasındaki ölçü ise ikinci değerde belirtilmektedir. Üçüncü değer bazı durumlarda gözlüğün boydan boya ölçüsünü verirken gözlüğün genişliği veriliyor ise bu değer gözlüğün sap uzunluğunu belirlemek için kullanılmaktadır.

 Kişi kendi göz ölçülerini belirleyerek çerçeve ekartman ölçülerini kendisi de elde edebilmektedir. Özellikle güneş gözlüğü gibi gözlüklerde kişiye göre yapılan ekartman ölçüleri ile yapılmış bir gözlük başka biri için uyum sağlamayabilmektedir. Gözlük ekartmanlarını belirlerken kişinin göz ölçüsünü öncelikle belirlemek daha sonra iki göz arası mesafeyi belirlemek genişliği hesapladıktan sonra gözlüğün sap kısmının da ölçüsünü belirlemek gerekmektedir.

Yazarlar