Yaşam Gözyaşları Hadi Çaman için aktı...

Gözyaşları Hadi Çaman için aktı...

24.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kaldığı bakımevinde önceki akşam yaşamını yitiren Hadi Çaman dün gözyaşlarıyla toprağa verildi. Çaman için Nişantaşı’nda adını taşıyan tiyatronun önünde tören düzenlendi

Gözyaşları Hadi Çaman için aktı...

Mücadele ettiği ALS hastalığı nedeniyle bir süredir kaldığı bakımevinde önceki akşam vefat eden Hadi Çaman, dün yapılan cenaze töreniyle toprağa verildi.
Çaman için ilk tören, sanatçının adını taşıyan Nişantaşı’ndaki tiyatro salonunda yapıldı. Saat 11.00’de başlayan törene oğlu Efe Çaman’ın yanı sıra aralarında Nevra-Metin Serezli, Haldun Dormen, Suna-Erol Keskin, Göksel Kortay, Tilbe Saran, Yıldız Kenter, Aliye Uzunatağan, Tolga Çevik, Arif Erkin, Füsun Önal, Dilek Türker, Gencay Gürün, İzzet Günay, Nedim Saban’ın da bulunduğu sanatçı dostları, Yeditepe Oyuncuları kadrosu ve sevenleri katıldı. Geçen yıl tiyatronun yenilenmesini üstlenen ve buraya Hadi Çaman Sahnesi adını veren Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de törende hazır bulundu. 

‘Dünyada üç şeyi çok severdi’
Çaman’ın Türk bayrağına sarılı tabutunun sahneye yerleştirilmesinden sonra dostları birer konuşmayla uğurladı sanatçıyı. İlk olarak Çaman’ın Kastamonu Lisesi’nden öğretmeni Turgut Aykanat çıktı sahneye ve tiyatroya derin bir sevgi duyan bu öğrencisinin profesyonel olmasına, 1955 yılında Haldun Dormen’e bir mektup yazarak önayak olduğunu anlattı.
Hadi Çaman’ın yakın dostlarından Suna Keskin de meslek yaşamlarına 45 yıl önce Dormen Tiyatrosu’nda birlikte başladıklarını söyledi ve ekledi: “Hadi, bu dünyada üç şeyi çok sevdi; Oğlu Efe, tiyatrosu ve köpeği Candaş. Hiç durmaz, hep koşardı. Bir dostumuz kendisine ‘Rüzgâr adam’ diye hitap etmişti. Rüzgâr adam güle güle...”
Oyuncu Tuna Arman, Hadi Çaman’ın yanından hiç ayırmadığı, hatta birlikte sahneye bile çıktığı köpeği Candaş’ı Çaman’ın isteğiyle sahiplendiğini ne var ki Candaş’ın kan kanserine yakalandığını söyledi.
Çaman’ın bütün ömrünü tiyatroya vakfettiğini söyleyen İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ise, “Hadi Çaman sahnesini yaşatmak zorundayız. Bu sahnenin yaşaması için Şehir Tiyatroları üzerine düşeni yapmaya hazırdır” dedi.

‘Adını yaşatmak bir görev’
Yıldız Kenter de bu sahnenin adını yaşatmanın bir görev olduğunu vurguladı ve “Onu çok sevdim, çok özleyeceğim. Yılları karşısında, emeği karşısında saygıyla, sevgiyle eğiliyorum” dedi.
Sahnenin yaşatılması konusunda söz ise Mustafa Sarıgül’den geldi: “Hadi Çaman Sahnesi, ben var olduğum sürece yaşayacak”.
Törenin ardında Çaman’ın naaşı Teşvikiye Camii’nin avlusuna taşındı. Hadi Çaman’ı son yolculuğuna uğurlamaya gelenlere burada aralarında DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Demet Akbağ, Gülriz Sururi, Ekrem Bora, Işıl Yücesoy, Cem Davran, Süheyl-Behzat Uygur, Genco Erkal, Mehmet Birkiye, Leyla Umar’ın da bulunduğu çok sayıda dostu katıldı.
Öğle namazını takiben kılınan cenaze namazının ardından alkışlarla cenaze arabasına konan Hadi Çaman’ın naaşı, Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

‘Türk tiyatrosunun neferini kaybettik’
Haldun Dormen: “Hadi benim talebem. Dormen Tiyatrosu’nun en çalışkan aktörlerinden, vazgeçilmez elemanlarından biriydi. Son günlerde işler nedeniyle kendisini ziyaret edemedim, şimdi vicdan azabı çekiyorum”.
Metin Serezli: “Yaşadığı süre içerisinde Türk tiyatrosuna bir nefer olarak çok büyük hizmetlerde bulundu. Tiyatrosunda güzel oyunlar oynadı, oynattı, seyircisini her zaman bir basamak yukarı taşımaya çalıştı.”
Tolga Çevik: “Beni ilk sahneye çıkaran hocamın şimdi olmaması benim için ağır bir duygu. Tiyatrocuyuz diye geçiniyoruz ama varını yoğunu buraya yatıran bir insan olarak, çok acayip bir örnektir bizim için.”
Göksel Kortay: “Bence Hadi Çaman Türk tiyatrosunun ‘mücahit’lerinden biriydi. Savaşçıydı, direnişçiydi, tiyatrosunu ayakta tutmak için 25 yıl direndi. Hepimiz için bir dayanaktı, ne zaman başımız sıkışsa salonunun kapılarını ardına kadar açtı.”


Ankara’dan Çaman’a başsağlığı mesajları
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatro sanatçısı Hadi Çaman’ın vefatı dolayısıyla birer mesaj yayımladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Gül’ün, Hadi Çaman’ın vefatı nedeniyle  ailesine bir telgraf göndererek, başsağlığı dileklerini ilettiği kaydedildi.
Toptan mesajında, “Türk tiyatrosu ve sinemasına uzun yıllar hizmet veren, tiyatroda oyuncu, oyun yazarı ve yönetmen olarak birçok defa ödül alan Hadi Çaman’ın vefatı sanat dünyası için büyük bir kayıptır” ifadelerine yer verdi. Günay da mesajında şöyle dedi: “Önemli hizmetleriyle her zaman takdir, saygı ve sevgi ile hatırlayacağımız değerli sanatçımız Hadi Çaman’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim.” 
ANKARA Milliyet

Yazarlar