Püf Noktası Greçka Nedir, Faydaları Nelerdir? Greçka Besin Değerleri...

Greçka Nedir, Faydaları Nelerdir? Greçka Besin Değerleri...

27.10.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:

Greçka, halk dilindeki adı ile kara buğday, diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon, obezite ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanması önerilen çok sağlıklı besinler arasında yer alır. Adından dolayı genellikle tahıl olduğu düşünülse de karabuğday tahıl değil, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesine ait olan tahıl benzeri (pseudo-cereal ) bir bitkidir. Greçka nedir, faydaları nelerdir sizler için derledik.

Greçka Nedir, Faydaları Nelerdir Greçka Besin Değerleri...

 Karabuğday, aynı zamanda bu ürün, greçka olarak da bilinir. Karabuğdayın İngilizcesi ''buckwheat'', Latincesi ise, "Fagopyrum esculentum"dur.

Haberin Devamı

 Greçka Nedir?

 Greçka, yüksek tansiyon, diyabet, obezite, kolesterol ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanması önerilen sağlıklı besinler arasında yer alır. Greçka bir tahıl değil, kuzugiller familyasından gelen tahıl benzeri bir besindir.

 Greçka Faydaları Nelerdir?

 Greçka diğer adı ile de karabuğday gluten içermediği için çölyak hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tahıllarda yer alan gluten adı verilen proteine çölyak hastalığı olanların alerjisi vardır ve bu ürünleri sindiremezler. Bu nedenle hiçbir zaman tüketmemeleri gerekir.

 Karabuğday gluten içermediğinden dolayı çölyak hastalarının beslenmesi için önemli bir alternatif besin kaynağıdır. Ama bazı markalara ait olan karabuğdayda aynı üretim hattında tahıl da işlendiğinden dolayı "eser miktarda gluten içerebilir" uyarısı yer alır. Çölyaklılar karabuğday alırken bu uyarıya dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda zayıflamaya yardımcı olur. Kolestrolü düşürmekte oldukça etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalp ve kan hastalıklarında etkilidir. Aynı zamanda tam bir karaciğer dostudur.

Haberin Devamı

 Greçka Besin Değerleri

 Greçkanın içinde bulunan besin değerleri, oldukça yüksektir. 1 su bardağı 168 gram pişmiş karabuğday içinde 155 kalori vardır. Bu oran ise, % 34 manganez, % 28 bakır, % 18 lif, %21 magnezyum ve % 17 fosfor içerir. Antioksidanlar (flavonoid), B1, B2, E ve P vitaminleri ve yüksek oranda diyet lifi bulunur. -15 oranında ise, yüksek kalitede bitkisel ve hazmedilebilir protein içerir.

Yazarlar