Sağlık Hamilelik Dışı Dönemde Memeden Süt Gelmesi (Galaktore) Nedir, Neden Olur?

Hamilelik Dışı Dönemde Memeden Süt Gelmesi (Galaktore) Nedir, Neden Olur?

18.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:

Kadınlarda görülen bazı sağlık sorunları bulunur. Hamilelik dönemi dışında memeden süt gelmesi, kadınları korkutabiliyor. Bu durumun neden olduğu hakkında birçok araştırma yapılabiliyor. Kadınlar memeden süt gelmesi olayının bir hastalık olup olmadığını merak ediyor. Hamilelik dışı dönemde memeden süt gelmesi (galaktore) nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hamilelik Dışı Dönemde Memeden Süt Gelmesi (Galaktore) Nedir, Neden Olur


Hamilelik dışı dönemde memeden süt gelmesi, hipofizde anormalliğinden dolayı olabilir.

Hamilelik Dışı Dönemde Memeden Süt Gelmesi (Galaktore) Nedir? Neden Olur?

Kadınlar hamilelik dönemi ve çocuklara süt vermesi gereken dönemlerin dışında herhangi bir durumdan dolayı memeden süt geliyorsa bu duruma galaktore adı veriliyor. Hamilelik döneminde kadınlar için memeden süt gelmesi gayet normal bir durum olarak bilinir. Genç kızlarda memeden süt gelmesiyle birlikte adet görme konusunda sorun yaşanıyorsa önemli bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Kadınlarda hamilelik dönemlerinde kan içerisinde bulunan prolaktin ve oksitosin hormonları yükselir. Hamilelik dönemi dışında memeden süt gelmesinin belli başlı belirtileri bulunur. Bu belirtiler kadınlar tarafından takip edilerek, tekrarlanması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına gidilmelidir.

Kadınlarda adet sorunu bulunuyorsa ve memeden süt geliyorsa belirti gösteren bir durumdur. Herhangi bir kadın memesinden hamilelik dönemi haricinde süt gelme durumu bulunuyorsa, hipofizde anormalliği düşünmelidir. Özellikle bu dönemde adet görememek de kadınlar için bir sorun teşkil ediyor. Normalde düşük olması gereken prolaktin hormonu bu aşamalarda yükselebiliyor ve adetin olmasını engelliyor. Bunu dışında sakinleştirici ilaç kullanılıyorsa bu durum memelerden süt gelmesine neden olabiliyor. Fakat bu durumlar yaşandığında adet görmeme gibi bir problem oluşmuyor. Hipofiz bezinden dolayı ortaya çıkan bir tümoral oluşuma bağlıdır. Bu bezin çok fazla büyümesi durumunda sinirlere baskı uygulanır.

Öncelikle yapılacak olan muayene işlemleriyle ve çekilen beyin mr görüntülemesinde hipofiz incelenir. Bu kontrollerle oluşumun tespiti yapılır ve kesin tanı koyulur. Memelerden süt gelmesi ve adet görülmeme durumu kitlenin daha fazla büyümeden anlaşılması sağlanır. Tedavi için, genellikle mikro cerrahi kullanılarak hipofiz bezine ulaşılıyor ve tümöral bölüm çıkarılıyor. Bunun yanında birçok ilaç tedavisi uygulanarak bu sağlık sorunu ortadan kaldırılıyor.

Yazarlar