Sağlık Hamilelikte Kili Test Nasıl Yapılır? Gebelikte İkili Test Ne Zaman (Kaçıncı Hafta) Yapılır?

Hamilelikte Kili Test Nasıl Yapılır? Gebelikte İkili Test Ne Zaman (Kaçıncı Hafta) Yapılır?

05.03.2021 - 12:16 | Son Güncellenme:

Hamilelik dönemlerinde bebeklerin sağlığının kontrolleri için pek çok test yapılmaktadır. Bu testlerden birisi de ikili tarama testidir. Gebelik döneminde ikili testler her hamile bayanlarda uygulanmaktadır. Peki hamilelikte ikili test nasıl yapılır? Gebelikte ikili test ne zaman yapılır? Sizlere hamilelikte ikili testlerin nasıl yapıldığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Hamilelikte Kili Test Nasıl Yapılır Gebelikte İkili Test Ne Zaman (Kaçıncı Hafta) Yapılır

İkili tarama testleri günümüzde hamilelikte bebek için yapılan ve bebeğin sağlığı hakkında bilgi alınması amacı ile yapılmaktadır. Bu testin yaptırılması zorunlu değildir ve kişilerin isteğine bağlı olarak yapılır.

Hamilelikte İkili Test Nasıl Yapılır?

İkili tarama testleri bebeklerin ensesinde bulunan sıvının ölçülmesi ile kromozomal ve de yapısal bozuklukların olup olmadığını görmek için bu test yapılır. İkili tarama testi hamile bayanların isteğine göre yapılsa da oldukça önemlidir.

Down sendromu hastalığı fiziksel veya zihinsel sağlık sorunlara, sakatlıklara neden olur ve tedavisi de bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu hastalığın insanları nasıl etkilediği konusunda büyük farklılıklar bulunmaktadır. İkili tarama testleri bu anlamda çok önemlidir. Down sendromu hastalığının bulunup bulunmadığı yapılan bu testler ile belirlenebilir.

İkili tarama testi ultrason aletleri ile yapılır. İlk olarak bebek ultrasonografi ile değerlendirilir. Bebeklerin baş-popo mesafesi ölçülür ve kayıt altına alınır. Özellikle bebeğin ense saydamlığı kalınlığı ölçümü ile burun kemiğinin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Daha sonra anneden alınan kan örneği ile ultrasonografik bilgiler birleştirilir ve risk hesaplaması yapılır.

Test sonucunda bebeğin kromozomal hastalıklar açısından riskler hesaplanmaktadır. Ayrıca aileye bu konuda detaylı bilgilerde verilmektedir. İkili test bir tarama testidir. kesin bir tanı testi değildir. Bu test tarama yapılması ve olasılık verilmesi için kullanılmaktadır.

Gebelikte İkili Test Ne Zaman (İkinci Test) Ne Zaman Yapılır?

Gebeliğin 14. haftasında kanıt iki kan markerinin çift testinin de kullanımını desteklemektedir. Burada annenin yaşı ile birlikte gebelik ile ilişkili olan plazma protein A, PAPP-A ve serbest beta insan koriyonik gonadotropin βhCG olmaktadır. Bu test Down Sendromundan etkilenen 10 gebelikten yaklaşık olarak 7 tanesini tespit eder.

İkili tarama testi genellikle hamile bayanların isteğine göre yapılsa da oldukça önemli bir testtir. Hamile anneler ve bebekler için bu testin hiçbir zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle anne adaylarının ikili tarama testlerinin yaptırmaları önerilmektedir.

İkili tarama testi özellikle bebeklerin Down Sendromlu olma riskini değerlendirirken bebeğin sağlığı hakkında detaylı bilgiler de verilmektedir. Fakat bu test belirli bir haftada yapılmaktadır. Bu zaman ise gebeliğin 14. haftasıdır.

 

Yazarlar