Sağlık Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yaptırılır? Tetanoz Aşısının Bebeğe Ve Anneye Zarar Var Mıdır?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yaptırılır? Tetanoz Aşısının Bebeğe Ve Anneye Zarar Var Mıdır?

04.03.2021 - 14:11 | Son Güncellenme:

Hamilelik süreci, anne ve bebek açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple annenin hamilelik boyunca dikkatli olması gerekmektedir. Bu dönemde annenin ve bebeğin korunması sebebi ile tetanoz aşısı vurulabilir. Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yaptırılır? Tetanoz aşısının bebeğe ve anneye zararı var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yaptırılır Tetanoz Aşısının Bebeğe Ve Anneye Zarar Var Mıdır

Hamile kalınan dönemde kadınların kendilerine ekstra dikkat etmeleri gerekmektedir. anne ve bebeğin sağlığının korunması amacı ile de bir takım önlemler alınabilmektedir. Hamilelik döneminde annenin tetanoz aşısı olması da alınan önlemler arasında yer almaktadır. Tetanoz aşısı pek çok olası rahatsızlığa karşı anne ve bebeğini korur.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yaptırılır?

Doktorlar tarafından hamilelik döneminde tetanoz aşısının yapılması önerilmektedir. Hamilelik döneminde yapılan bu aşı anne ve bebeğin hasta olmasının önüne geçecektir. Daha önce tetanoz aşısı vurulmayan kadınların hamilelik döneminde bu aşıyı vurulmaları istenmektedir.

İlk tetanoz aşısının vurulmasının ardından 6 ay sonra ikinci bir doz daha aşı yapılması gerekmektedir. Öncesinde tetanoz aşısı olan anne adaylarının aşıyı vurulmalarının ardından 10 yıl gibi bir süre geçmiş ise hamilelik döneminde tekrar bir doz aşı vurulmaları doktor tarafından önerilebilmektedir.

Tetanoz aşısının vurulmaması durumlarında, yeni doğan bebeklerde görülen tetanoz hastalığı oldukça ölümcül bir hastalık olmaktadır. Bu sebeple de hamilelik döneminde tetanoz aşısının vurulması oldukça önemlidir.

Hamilelik Döneminde Yapılan Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanoz aşısının her aşı kadar çeşitli yan etkileri bulunabilir. Ancak bu yan etkiler hafiftir ve kalıcı değildir. Hamilelik döneminde yaptırılan tetanoz aşısının en sık görülen yan etkisi ağrı oluşmasıdır. Ancak bu yan etkiler 12 saatlik bir sürede tamamen ortadan kalkar. Hamilelik döneminde yaptırılan tetanoz aşısının diğer yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

● Aşının yapıldığı yerde sertlik oluşabilir
● Aşı yapılan yerde kızarıklık oluşabilir
● Baş dönmesi meydana gelebilir
● Ateş yükselmesi görülebilir


Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik döneminde tetanoz aşısı yapılması oldukça önemli bir konudur. Hamilelik esnasında ya da doğumdan sonra anne ve bebekte oluşabilecek bazı rahatsızlıkların önüne geçmek için bu aşı yapılmaktadır.

Hamilelik döneminin ilk üç ayının bitiminin ardından doktorlar ilk doz tetanoz aşısının yapılmasını önerirler. Bu ilk dozdan sonra eğer gerek görülürse 4 hafta sonra bir doz daha tetanoz aşısı yapılabilmektedir. İkinci dozun ardından ise altı ay gibi bir süre sonra üçüncü doz aşı yaptırılmaktadır. İlk dozdan yaklaşık bir yıl sonra ise aşının dördüncü dozu yapılmaktadır. Eğer doktor gerekli görürse sonraki gebelikte de bir doz daha tetanoz aşısı yaptırılmasını isteyebilmektedir.

Yazarlar