Yaşam Havuz verilmedi yüzücü yetiştiriyor!

Havuz verilmedi yüzücü yetiştiriyor!

24.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

2012’de Avrupa’nın spor başkenti olmaya hazırlanan İstanbul’da, en köklü spor kulüplerinden Yüzme İhtisas, 4 yıldır havuzu olmadan yüzücü yetiştirmeye çalışıyor

Havuz verilmedi yüzücü yetiştiriyor

İstanbul’da, Yüzme İhtisas Kulübü (İ.Y.İ.K.), faaliyetlerini 4 yıldır havuzu olmadan sürdürüyor. Ortaköy’deki Hatice Sultan Yalısı’ndan 2006’da polis zoruyla çıkarılan kulübe üye olan milli sporcular, şampiyonalara ENKA ve İTÜ’nün havuzlarında hazırlanıyor. Boşaltıldıktan sonra THY’nin ikram şirketi Do&Co’ya kiralanan yalı ise otel olacağı günü bekliyor. 1943’te kurulan İ.Y.İ.K. yüzmede 1958’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin, “olimpiyat fikrinin yayılmasına ve amatörlüğe en çok hizmet eden” spor kulübüne verdiği Fearnley Kupası’nı alan ilk Türk spor kulübü oldu. Bu kupa dünyada yalnızca 4 kulüpte bulunuyor.
Çalışmalarına Ortaköy’deki Lido havuzunda başlayan kulüp, 70’li yıllarda Hatice Sultan Yalısı’na taşındı. Boğaziçi Köprüsü’nün temeli atıldığında yıkılma tehlikesi geçiren yalıyı restore eden kulüp, 35 yıllığına kiraladığı yalının bahçesine gençler için havuz yaptırdı.

Çevik Kuvvet’le boşaltılmıştı
Kira süresi dolunca, Haziran 2006’da Çevik Kuvvet yalıyı kuşattı. Polisler geldiğinde sporcular havuzda antrenman yapıyordu. Yalıyı yeniden kiralama isteğine ret cevabı alan kulüp yönetiminin yeni bir yer bulunana kadar yalıda kalma önerisi de kabul görmedi. Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, çalışmaların Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çatısı altında yalıdaki havuzda sürdürebileceğini söylese de sözler tutulmadı.
Yalıyı turizm tesisi olarak değerlendirmek isteyen İl Genel Meclisi, boşaltma işlemi sonrası yalıyı satma kararı aldı. Yanındaki Fehime Sultan Yalısı’yla birlikte 4 yıl önce 95 milyon lira değer biçilen yalının satışına CHP itiraz edince satış iptal edildi. İl Özel İdaresi yalıları kiraya verme yoluna gitti. 2009’da Anıtlar Kurulu’ndan alınan izinle restorasyona alınan yalıların ne zaman otel olarak hizmete açılacağı ise netlik kazanmadı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, Turkish Do&Co’nun yalılar için 450 bin lira kira ödediğini belirterek, sözleşme gereği 3 yıl içinde restorasyonun bitirileceğini ve 2012’de yalının hizmete girebileceğini söyledi. Gelişmelere tepki gösteren İ.Y.İ.K. Başkanı Caner Aksüt ise “Sutopu Milli Takımı’nın yarısını hâlâ Yüzme İhtisas Kulübü sporcuları oluşturuyor. İstanbul, 2012 Avrupa Spor Başkenti olarak kabul edilirken Türkiye Şampiyonu olan Yüzme İhtisas’ın havuzu yok” dedi.

150 lisanslı sporcusu var
İ.Y.İ.K.’nin 150 lisanslı sporcusu bulunuyor. 65 sutopu sporcusundan 15’i milli oldu. Kulübün havuzu olmadığı için 85 lisanslı yüzücüden yalnızca biri Yüzme Milli Takımı’nda yer alıyor. Sutopu takımı geçen yıl TBMM Kupası’nı kazandı. Bu yıl Avrupa Sutopu Şampiyonası’nda ilk turu geçti. Ancak imkânsızlıklar nedeniyle yeterli antrenmanı yapamadığı için ikinci turda elendi. İ.Y.İ.K.’nin yetiştirdiği sporcular arasında yüzme kategorisinde Ahmet Nakkaş, Feridun Aybars, Viktor Zekeriya, Esra Eryaman ve Can Çöyen, sutopunda ise Haydar Çakırgil, Kemal Baransel ve Baran Dilaver yer alıyor.

Yazarlar