Sağlık Hba1C Nedir, Hba1C Testi Neden Yapılır? Hba1C Değerleri Tablosu...

Hba1C Nedir, Hba1C Testi Neden Yapılır? Hba1C Değerleri Tablosu...

11.03.2021 - 11:53 | Son Güncellenme:

Hekimlere herhangi bir şikayetten dolayı başvurulduğunda veya kişinin sağlığını taramak için kan tahlilleri yapılabilir. Bazı kan testleri özel amaçlarla yapılır. Bazı hastalıklardan şüphelenildiğinde o hastalığın teşhisi için özel olarak yapılan testlerden o hastalığın olup olmadığı anlaşılır. HbA1C testi gibi özel amaçla yapılan testler bulunmaktadır. HBA1C nedir? HBA1C testi neden yapılır? İşte detaylar.

Hba1C Nedir, Hba1C Testi Neden Yapılır Hba1C Değerleri Tablosu...

 Kandaki şeker miktarının ölçülmesi diyabet hastalığı için oldukça önemlidir. Diyabet teşhisi için kullanılan testlerden biri HbA1C testidir. Hemoglobin A1C şeklinde de isimlendirilen HbA1C testi yapılır. Özellikle diyabet hastalığının teşhis edilmesinde ve kandaki şeker seviyesinin korunması için önerilen testlerden biridir.

Haberin Devamı

 HBA1C Nedir, HBA1C Testi Neden Yapılır?

 Hemoglobin A1C, vücutta işlenmeyen fazla miktardaki şekerin akyuvarlardaki hemoglobine bağlanarak birikecek olan miktarını gösterir. Kanda olan şeker miktarı arttıkça Hba1c seviyesi artar bu da kan şeker düzeyi açısından bize bilgi verir. Bu şekilde de kişilerde şeker hastalığı riski kolaylıkla saptanabilir. Biriken fazla şekerin 2 ila 3 ay boyunca aktif olması sebebi ile HbA1C testi de 3 ay aralıkla yapılmalıdır.

 HbA1C testi yetişkin bireylerde prediyabet ya da diyabet teşhisinin konulması için yapılır. Aynı zamanda HbA1C testi diyabet hastalığı bulunan kişilerin durumunun takip edilmesi ve kandaki glukoz seviyesinin izlenmesi için yapılır.

 Diyabet teşhisi konulmamış olan bir kişinin aşırı susuzluk, fazla idrara çıkan, yorgunluk, bulanık görme gibi bir takım şikayetlerinin olması ile hekime başvurmasıyla HbA1C testi istenebilir. Aynı zamanda fazla kiloya sahip olan, yüksek tansiyonu olan, kalp hastalığı bulunan ve hareketsiz yaşama sahip olan kişiler için bu test yaptırılır. Aynı zamanda hali hazırda diyabet hastası olan kişilerin sende 2 defa istenen bir testtir.

Haberin Devamı

 HBA1C Değerleri Tablosu

Normal düzey:

 Prediyabet: 42 – 47 mmol/mol Diyabet: 48 mmol/mol Yüzde bazında verilen sonuçlarda ise: % 3,5 ila %5,7 arasında normal %5,7 ila % 6,4 arasında prediyabet % 6,5 değeri ve üzerinde ise diyabet tanısı konulur. Değerler laboratuvar koşullarına göre farklılık gösterebilir ve bu şekildeki sunulan değerler ortalama değerdir. Test sonucunu gelmesine rağmen diyabet belirtisi gözlenmiyorsa test tekrarlanmalıdır.

Yazarlar