Sağlık Hibiskus Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Hibiskus Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

03.12.2021 - 16:26 | Son Güncellenme:

Tatlı ve mayhoş aromaya sahip olan hibiskus çayı hibiskus bitkisinin kurutulmuş yapraklarından elde edilir ve demlenerek tüketilir. Gıda ve ilaç sektöründe de kullanılan hibiskusun pek çok şeye faydaları bulunur. Kırımızı rengi ile dikkat çeken hibiskus çayı C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ateş düşürücü özelliği bulunur. Kilo vermeye yardımcı olan hibiskus çayının tüketim miktarı önemlidir. Aşırı tüketiminin zararları olabilir. Hibiskus çayı nasıl demlenir? diyorsanız “Hibiskus çayı faydaları ve zararları nelerdir?” içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

Hibiskus Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir

Yüzlerce türü bulunan hibiskus bitkisinin çayı da kendi gibi faydalıdır. C vitaminin kaynağı olan hibiskus çayı gribal enfeksiyonlara iyi gelir. Hibiskus bağırsak hareketlerini artırır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Haberin Devamı

Hibiskus bitkisi narçiçeği ismi ile de bilinir. Pek çok faydası bulunan bu çayın kan kırmızı rengi de dikkat çekmektedir. Tadı oldukça ekşidir. Bu sebeple herkes tarafından sevilmez. Hibiskus çayı güçlü bir antioksidandır.

Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir?

Hibiskus çayının pek çok faydası bulunur. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir.

- Vücutta bulunan serbest radikallerin yok edilmesinde etkili bir rol oynar. Bu sebeple de yaşlanmayı geciktirici bir etkisi vardır.
- C vitamini bakımından zengin olması sebebi ile düzenli tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- Hibiskus çayının ateş düşürme özelliği de vardır. Bu sebeple soğuk algınlığı gibi hastalıklarda insanlar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.
- Hibiskus çayı bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu da sindirimin daha rahat bir şekilde olmasını sağlar.
- Antosiyanin bulundurması sebebi ile kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bunun yanında kan basıncını da düşürmektedir.
- Karbonhidratın yavaş bir şekilde emilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle de kan şekerini düşürmektedir.
- Hibiskus çayı kilo vermeye de yardımcıdır. Bu sebeple diyet programlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
- Hibiskus vücutta oluşan ödemin kolay bir şekilde atılmasına da yardımcı olur.
- Hibiskus çayı diüretik özelliği ile de bilinir. Yani güçlü idrar söktürücü özelliği bulunur.
- Damar sertliğine iyi geldiği bilinir. Bu nedenle damar sertliği bulunan hastaların düzenli bir şekilde tüketmesi önerilmektedir.
- Kanser hastalarının günde 2 bardak hibiskus çayı içmeleri önerilmektedir.

Haberin Devamı

Hibiskus Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir

 

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Kaynamış su içerisine bir yemek kaşığı hibiskus çayı atılır. En fazla 5 dakika demlenmesine izin verilir. Demlenme işleminden sonra çayın hafif ılıması beklenerek sonrasında içilebilir. Bu çayın içileceği zaman taze olarak hazırlanması oldukça önemlidir. Ara öğünlerde tüketilebilir.

Hibiskus Çayı Zararları Nelerdir?

Hibiskus çayının pek çok faydası bulunsa da bazı durumlarda tüketilmesi insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.

Haberin Devamı

- Hibiskus çayının hamilelik süresince tüketilmesi önerilmez.
- Hibiskus çayı bazı kişilerin halüsinasyon görmesine neden olabilir. Bu nedenle bu çayın dikkatli bir şekilde tüketilmesi ve vücuda ne gibi etkilerinin olduğuna dikkat edilmesi gerekir.
- Hibiskus çayı bazı kişilerde alerjen etki göstermekte ve kızarıklık, kaşıntı gibi problemlere sebep olmaktadır.
- Hipotansiyonu olanların bu çayı tüketmesi önerilmemektedir.

Hibiskus Çayı Günde Kaç Defa İçilir?

Hibiskus çayı günde en fazla 2 bardak içilmelidir. Hibiskus çayı öğleden önce ve öğleden sonra olacak şekilde içilir. Hibiskus çayı 10 gün boyunca içildikten sonra mutlaka 3 ay ara verilmelidir. 10 günden fazla tüketilmesi halinde faydalarından çok zararları ortaya çıkabilir. 

Hibiskus Çayı Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

 Zayıflamaya yardımcı olmak için 1 yemek kaşığı hibiskus çayı, adet kabuk tarçın, 1 adet kabuk vanilya, 1 yemek kaşığı nar çiçeği kurusu, 2 su bardağı su ile birlikte kaynatılır ve 2 dakika boyunca kaynatılarak soğumaya bırakılır. Hibiskus çayı ile kilo verenler hazırlanan çayı günde iki defa ara öğünlerde tüketerek metabolizma hızını arttırmakta ve aynı zamanda vücutta oluşan fazla suyun atılmasını da sağlamaktadır.

 

 

Yazarlar