08.10.2013 - 23:04 | Son Güncellenme:
Hidrojen solunum testi, laktoz intoleransını teşhis etmek vekalın bağırsakta anormal bakteriler olup olmadığını belirlemek için yapılır.
Laktoz intoleransı, sütte bulunan şekeri, laktozu (sütşekeri diye de bilinir) sindirememektir. Ne zaman süt ürünleri tüketilse ozaman kramplar, şişkinlik, gaz veya ishal ortaya çıkar. Laktoz intoleransılaktozu sindirmek için gereken, ince bağırsak tarafından normal olarak üretilenbir enzim olan laktaz vücutta eksik olduğu için oluşur.
Yaklaşık 2 saat süren hidrojen solunum testinde sizdenlaktoz içeren bir içecek içmeniz istenir. İçecek kramplara, şişkinliğe, gazaveya ishale neden olabilir.
İçeceği içtikten onbeş dakika sonra, sizden iki saat boyuncaher 15 dakikada bir balon şeklinde poşetlere üflemeniz istenir.
Bu poşetlere üflediğiniz hava, genelde içinde hidrojen olupolmaması açısından test edilir. Normalde nefeste çok az hidrojen tespit edilir.Ancak kalın bağırsakta sindirilmeyen laktoz bakteriler tarafından mayalandığızaman, daha fazla hidrojen ve diğer gaz ortaya çıkar.
Yüksek hidrojen solunum seviyeleri, laktoz intoleransı veyakalın bağırsakta anormal bakterilerin varlığı teşhisine yol açan laktozunhatalı sindirilmesini gösterir.
Hidrojen solunum testinden önce, aşağıdaki durumlardan birivarsa doktorunuza bildirin:
Doktorunuz yukarıda listelenenlerin yerine veya ek olarakbaşka tavsiyelerde bulunabilir.
Bir hidrojen solunum testinden sonra günlük aktivitelerinizeve normal beslenmenize dönebilirsiniz.