Sağlık Hiperaktif Ne Demek? Çocuğun Hiperaktif Olmasının Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Hiperaktif Ne Demek? Çocuğun Hiperaktif Olmasının Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

04.03.2021 - 13:12 | Son Güncellenme:

Hiperaktivite durumu bazı çocuklarda görülebilen özel bir durumdur. Bu sebeple ebeveynler tarafından çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Hiperaktif ne demek? Çocuğun hiperaktif olmasının nedenleri nelerdir, nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.

Hiperaktif Ne Demek Çocuğun Hiperaktif Olmasının Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer

Hiperaktivite, küçük yaşlarda belirtileri ortaya çıkan tıbbi bir hastalıktır. Bu hastalık kişilerin normalden daha aktif ve hareketli olmasını anlamına gelmektedir. Bu hastalık durumunda çocuklar bu hareketli durumlarını kontrol altına alamazlar. Hiperaktivite, psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir.

Hiperaktif Ne Demek?

Hiperaktiflik de dikkat eksikliği en fazla görülen durumlardan bir tanesidir. Hiperaktivite durumunda hastalar aşırı derecede aktif olurlar ve dürtüsel bir şekilde hareket ederler. Hastalık belirtileri erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında yetişkin döneminde teşhis konulan hastalar da bulunmaktadır.

Ebeveyneler hiperaktif çocuklar ile ilgilenmekte zorluk yaşayabilirler. Bunun yanında öğretmenler de bu psikolojik rahatsızlığa sahip olan çocuklar ile ilgilenmekte zorlanabilirler. Hiperaktif rahatsızlığı olan kişiler aşırı hareketlilik durumu ve insanların kendilerine karşı tutumları sebebi ile depresif olabilmektedirler. Hiperaktif olan çocuklarda çoğunlukla konsantrasyon bozukluğu gibi başka bozukluklar da görülmektedir.

Hiperaktivite Sebepleri Nelerdir?

Hiperaktivite nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

● Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar
● Dikkat eksikliği hiperaktivite bozuklukları
● Sinir sisteminde meydana gelen bazı bozukluklar
● Tiroid hormonunun fazla salgılanması ya da hipertiroidizm
● Beyin yapısındaki çeşitli bozukluklar
Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Hareketli olan her çocuğun hiperaktif olduğunun söylenmesi doğru değildir. Bazı çocuklar yalnızca biraz fazla hareketli olabilir. Hiperaktif bireylerde şu belirtiler görülür;

● Hiperaktif çocuklarda genelde saldırganlık ve çevreye uyum sağlayamama problemleri görülmektedir.
● Aşırı hareketlilik yanında çocukta dikkat eksikliği de varsa hiperaktif olma ihtimali yüksektir. Çünkü dikkat eksikliği ve hiperaktivite genelde beraber görülür.
● Hiperaktif olan çocuklar çevrelerindeki insanları sürekli rahatsız edebilirler. Çevrelerindeki insanları yaptıkları işlerden alıkoymaya çalışırlar
● İlgilendikleri işlerden çabuk sıkılabilirler. Bir işten başka bir işe ani olarak geçiş yapabilirler.
● Dürtüsellik sıklıkla görülen bir davranıştır. akıllarına geleni anında yaparlar, sonuçlarını asla düşünmezler.
● Oturdukları zaman ya da bir işle uğraşmadıklarında yerlerinde sabit bir şekilde durmakta sıkıntı yaşayabilirler.
● Konuşan kişilerin sözünü kesme eğilimi gösterirler.
● Hiperaktif bireyler genelde toplum kurallarına uymakta sıkıntı yaşamaktadırlar.

Hiperaktivite Tedavi Edilir mi?

Eğer hiperaktiviteye sebep olan bir neden var ise bu durumlarda bazı ilaçlar önerilebilmektedir. Çünkü bazı hormonal dengesizlikleri hiperaktivite yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bunun yanında hiperaktivitenin ortaya çıkmasında duygusal bozukluklar da neden olabilmektedir.

Teşhisin konmasının ardından doktorunuz gerekli görürse bazı ilaç tedavileri uygulayabilmektedir. Bunun yanında hastalığın azaltılması amacı ile çeşitli terapi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

 

Yazarlar