Sağlık Hipoekoik Nedir, Ne Demektir? Hipoekoik Nodül Nedir?

Hipoekoik Nedir, Ne Demektir? Hipoekoik Nodül Nedir?

04.03.2021 - 12:55 | Son Güncellenme:

Tiroid nodülleri, tiroidin içinde oluşan küçük yumru ve kitle gibi yapılara verilen isimdir. Tiroid nodülleri çoğunlukla zararsızdır ve iyi huylu olarak isimlendirilmektedir. Bu nodüller çoğu zaman insanlar tarafından fark edilmez. Gözle görülür bir boyuta ulaştıklarında fark edilmeye başlarlar. Hipoekoik nedir, ne demektir? Hipoekoik nodül nedir? İşte, tüm detaylar.

Hipoekoik Nedir, Ne Demektir Hipoekoik Nodül Nedir

Tiroid bezlerinde meydana gelen tiroidler her ne kadar iyi huylu olsalar da ileride kansere dönüşme riski taşımaktadır. Bu sebeple kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu nodüller sebebi ile vücutta aşırı hormon salgılanması ya da daha az hormon salgılanması gibi durumlar da meydana gelebilmektedir.

Hipoekoik Nedir, Ne Demektir?

Hipoekoik lezyonlar tiroid ile meme bölgesinde görülen lezyon çeşitleridir. Tiroid nodül yetişkinlerde sıklıkla görülse de aslında her yaştan bireylerde görülme riski vardır. Hipoekoik lezyonlar çok nadir olsa da bazen çocuklarda da meydana gelebilmektedir.

Hipoekoik lezyon durumu, sağlıklı tiroidde görülmeyen kitleler ile lekelenmelerin meydana gelmesidir. Bu durum yalnızca tiroid değil meme kanseri durumlarında da meydana gelebilmektedir. Aslında hipoekoik lezyon durumu vücudun herhangi bir yerinde normalde olmaması gereken şişlikler ile lekelenmelerin oluşması durumuna verilen isimdir.

Hipoekoik Nodül Nedir?

Hipoekoik nodül durumu vücudun herhangi bir bölümündeki dokularda meydana gelen hasarlara denilmektedir. Bu tür nodüllere, karaciğer, tiroid, göğüs ya da rahim gibi bölgelerde rastlanabilmektedir.

Hipoekoik Nodüller iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. İyi huylu tümörlerin vücuda herhangi bir zararı yoktur. Ancak bu kitleler takip edilmezse ileride kötü huylu nodüllere dönüşebilmektedir. Bu sebeple iyi huylu bir hipoekoik nodül oluşumu tespit edildiğinde düzenli olarak doktor kontrolünde bu durumun takip edilmesi gerekmektedir.

Tiroid Nodülü Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

● Kişilerin nefes alırken ve yutkunurken problem yaşaması
● Boyun kısmında şişlik ve dolgunluk hissi meydana gelmesi
● Sesin herhangi bir hastalık olmadan kısılması ya da seste meydana gelen çatallaşma durumu
● Boyun bölgesinde ağrı hissedilmesi
Hipoekoik Nodüller Kanser midir?

Tiroid nodülü olan kişilerin ilk akıllarına gelen konu bu nodülün kanser olup olmadığıdır. Hipoekoik nodüllerin kanser olma olasılığı vardır. Ancak bunun anlaşılabilmesi için çeşitli testlerin yapılması gerekmektedir.

Hipoekoik nodüllerin tiroid kanseri olma olasılığı oldukça düşüktür. Ancak böyle bir risk de bulunmaktadır. Bu kanser durumuna erken teşhis konulması durumunda tedavi çok daha başarılı sonuçlar verecektir. Bu tür nodüller vücudun herhangi bir bölümünde görülebilmektedir. Ancak bunların tamamı kanser kitlesi anlamına gelmez. Bir hipoekoik dokunun kanser olup olmadığını anlamak için farklı test teknikleri uygulanması gerekmektedir.

 

 

Yazarlar