Sağlık Hıv Pozitif Hastaları Ne Kadar Yaşar? Hıv Ömür Beklentisi Ne Kadardır, Nasıl Tedavi Edilir?

Hıv Pozitif Hastaları Ne Kadar Yaşar? Hıv Ömür Beklentisi Ne Kadardır, Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 13:41 | Son Güncellenme:

Açılımı, Human Immunodeficiency Virus olan HIV, Türkçeye İnsandaki Bağışıklık Yetmezliği olarak çevrilmiştir. Bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bu virüsün bulaştığı kişilere HIV Pozitif denir. AIDS, kanser ile birlikte en fazla görülen ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Hıv pozitif ne kadar yaşar ve ömür beklentisi ne kadar? Hastalığın tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? İşte, tüm detaylar.

Hıv Pozitif Hastaları Ne Kadar Yaşar Hıv Ömür Beklentisi Ne Kadardır, Nasıl Tedavi Edilir

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan AIDS'in kan yoluyla bulaşma riski de vardır. Virüs, sadece vajina salgıları ve spermle değil, HIV pozitif olan birinin yarasına temas etmekle de bulaşır. 2021 yılı verilerine göre bu zamana kadar dünya genelinde 40 milyona yakın kişi AIDS nedeniyle hayatını kaybetti. Buna karşın yaklaşık 36 milyon kişi de HIV tedavisi görüyor.

HIV Pozitif Hastaları Ne Kadar Yaşar?

Günümüzde HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığının tedavisi için kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte çeşitli egzersizler ve önlemler ile birlikte HIV pozitif hastalarının yaşam süresini uzatmak mümkün.

Uzmanlara göre hastaların uzun yaşaması için beden sağlığı kadar psikolojik destek de büyük önem taşıyor. Moral motivasyonu yüksek olan hastaların uygulanan tedavi yöntemleriyle çok daha iyiye gitme ihtimalleri de var.

HIV Ömür Beklentisi Ne Kadardır?

AIDS hastalığında ömür beklentisi yaş ve cinsiyet gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Bununla birlikte hastalığın hangi evrede olduğu da son derece önemlidir. Hasta, rutin kontrollerin tamamına gelmeli, doktorun yazdığı ilaçları aksatmadan kullanmalıdır.

Henüz HIV pozitifin tedavisi bulunmamış olsa bile tıpta yaşanan son gelişmeler yaşam süresinin uzamasını sağladı. Önceleri ömür beklentisi 2 - 5 yıl arası iken günümüzde bu süre 20 - 25 yıla kadar çıktı. Bunda yeni ilaçların bulunması ve alternatif tedavi yöntemlerinin uygulanmasının da büyük payı var.

HIV Pozitif Nasıl Tedavi Edilir?

Bağışık yetmezliği sonucu oluşan AIDS'te, kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavilerin başında ise antiretroviral adı verilen bir tedavi şekli geliyor. Tedavinin farklı birçok uygulanma biçimi olduğu için öncelikli olarak hastanın DNA yapısına ve genel sağlık durumuna bakılıyor.

Antiretroviral tedavisinde tamamen iyileşme imkanı bulunmamaktadır. Ancak virüsün daha fazla yayılması önlenebilir ve hastanın yaşam süresi uzatılabilir. Bunun dışında hastaların haftada 2- 3 kez uygulaması gereken egzersizler ve uyması gereken beslenme programları var.

HIV virüsü bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engeller. Vücut direnci düşen hastanın tedavisinde, ilaçlar kadar uyku ve beslenme düzeni de önemlidir.

 

Yazarlar