Genel Sağlık HIV Virüsü nasıl bulaşır?

HIV Virüsü nasıl bulaşır?

01.02.2017 - 11:07 | Son Güncellenme:

HIV bulaşıcı ve oldukça tehlikeli bir kronik rahatsızlıktır. Peki, HIV Virüsü nasıl bulaşır?

HIV Virüsü nasıl bulaşır

İnsan immünyetmezlik virüsü veya “humanimmunodeficiencyvirüs” olarak adlandırılan HIV, bulaşıcı ve kronik bir hastalıktır. Vücudun içindeki bağışıklık hücrelerinin progresif olarak yok edilmesine sebep olur. Bu hastalık ilerleyip, daha şiddetli bir haline dönüştüğünde, kazanılmış immün yetmezlik sendromu ya da daha iyi bilinen şekilde AIDS olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Bu aşamada kişide yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal, gece terlemeleri gibi belirtiler görülür. HIV virüsünün bulaşma yolları sınırlıdır ve hem hastalar üzerindeki sosyal stigmayı kaldırmak, hem de sağlıklı olan kişilere bulaşmasını etkili bir şekilde önlemek için iyi bilinmeleri gerekir. HIV virüsünün bulaşma yolları cinsel ilişki, enjeksiyon şeklinde uyuşturucu kullanımı veya anneden bebeğe geçiş şeklinde ortaya çıkan dikey aktarımdır.

Eğer HIV taşıyan biriyle belirli cinsel aktivitelere girerseniz, virüsü kapma riskini yükseltmiş olursunuz. HIV vücut sıvıları yoluyla bulaşabilir; bu sıvılar kan, vajinal sıvılar, seminal sıvı (erkekte spermden önce gelen renksiz sıvı) ve spremdir. Oral, vajinal veya anal ilişkiye girildiğinde bu bölgelerdeki koruyucu mukoz zarlar hasar görebilir. Vajinada, anüste veya ağızdaki dokularda küçük yırtıklar oluştuğunda, HIV taşıyan kişiyle cinsel ilişki sonucunda virüs diğer kişinin kan dolaşımına girebilir.

Haberin Devamı

Bel soğukluğu veya klamidya gibi bir cinsel yolla bulaşan hastalıklar, penis, vajina, ağız veya rektumun içinde yaralar ya da lezyonlar oluşturduğunda, bu yaralardan virüsü kapma riski de artar. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa ve HIV taşıyan biriyle cinsel ilişkiye girerseniz derideki lezyonlardan virüs kan akışınıza girebilir.

HIV enfeksiyonu vücut sıvılarının paylaşılmasıyla da bulaşır. Vücuda enjeksiyonla uyuşturucu verildiğinde, iğnede vücut sıvılarından ufak bir miktar kalır. Bu kişi HIV taşıyorsa, iğnenin paylaşılması HIV virüsünün bulaşma yollarındandır. Eğer hastanın kanına maruz kalıyorsa uyuşturucunun hazırlandığı diğer ekipmanlar da HIV bulaşmasına sebep olabilir.

HIV virüsünün bulaşma yollarından bir diğeri anneden bebeğe geçmesidir ve buna dikey aktarım adı verilir. Hamileyken virüsü kapan bir anne, hamilelik, doğum öncesi veya doğum sırasında bebeğine bu virüsü aktarabilir. Hamilelik sonrasında HIV kapan bir annenin de emzirme sırasında bebeğine bu virüsü bulaştırma ihtimali vardır.

Hemen Sağlık

Yazarlar