Yemek Hollanda Peynirleri Nelerdir? Hollanda'da Hangi Peynirler Tüketilir?

Hollanda Peynirleri Nelerdir? Hollanda'da Hangi Peynirler Tüketilir?

07.08.2021 - 17:18 | Son Güncellenme:

Hollanda, lalesi ve ineği ile dünya çapında ün kazanan önemli bir Avrupa ülkesidir. Her yıl çok sayıda insanı ağırlayan bu turistik ülke ineklerinden elde edilen sütlerle yapılan özel peynir lezzetleri ile de beğeni kazanıyor. Peynir gurmelerinin tatmadan geçemeyecekleri bu peynir çeşitleri pek çok ülke tarafından da ithal edilmektedir. Birçok ülkenin yoğun rağbet gösterdiği Hollanda peynir çeşitleri, diğer peynir çeşitleri ile kıyaslandığında farklı lezzetleri ve değişik kullanım olanakları ile öne çıkmaktadır. Peki Hollanda peynirleri nelerdir? Hollanda'da hangi peynirler tüketilir tüm detayları ile derledik.

Hollanda Peynirleri Nelerdir Hollandada Hangi Peynirler Tüketilir

Hollanda peynirlerinin kaynağı sütlerin elde edildiği inekler genellikle oldukça iri yapıya haizdir. Ülkemizde bulunan ineklerin en az iki katı büyüklüğünde oldukları göze çarpmaktadır. Bu ineklerden elde edilen Hollanda peynirleri tadı, rengi, kıvamı ve aroması ile özel bir peynir kültürünü yansıtmaktadır. Özellikle pizza, sandviç ve çorbaların içerisinde tüketimleri yaygındır. Ayrıca kırmızı ve beyaz şarabın yanında da sevilerek tüketilen bir peynir türleridir. 

Haberin Devamı

 Hollanda Peynirleri Nelerdir? 

 Dünyaca ünlü Hollanda peynirleri; Gouda, Edam, Maasdam, Leerdammer ve Leyden peynir türleridir. Gouda, en ünlü Hollanda peyniri olup 0 inek sütünden üretilir. Hollanda'nın Gouda şehrinden ismini alan bu özgün lezzet, ısıtıldığı zaman uzaması ile pizza ve tostlarda sıklıkla kullanılır. Gouda eski ve taze olarak kolaylıkla bulunabilmektedir. Edam, Gouda'dan sonra en popüler peyniridir. Tekerlek biçiminde olup hafif sert bir yapıya haizdir. Üzeri genellikle parafın balmumu ile kaplıdır. Maasdam, derin gözenekli bir yapıdadır. Keskin bir tadı ve kokusu vardır. 

 Leerdammer, 3 ay ve 1 sene kadar bekletilerek eskitilen bir Hollanda peyniridir. Eskitildikçe lezzeti artar. Hafif tatlımsı tadı ve fındığa benzeyen lezzeti ile tercih edilen bir peynir çeşididir. Leyden peyniri ise Hollanda'nın Leyden şehrinden ismini almaktadır. Etrafı kırmızı balmumu ile kaplanır. Erime özelliği olan Leyden, yumuşak ve çatlaklı yapısı ile ilgi görmektedir. 

Haberin Devamı

 Hollanda'da Hangi Peynirler Tüketilir? 

 Leyden peyniri genellikle kahvaltılarda sofralardan eksik edilmeyen bir peynirdir. Ülkemizde büyük marketlerde bulunmaktadır. Gouda peyniri Hollanda'da yaygın olarak tüketilmektedir. Bu ünlü peynir özellikle meyvelerin yanında tercih edilir. Edam, özellikle eskitilmiş olarak şarapların yanına yakışan özel bir lezzettir. Tatlı ve tuzlu olması yanında Gouda'ya göre yağ oranı az olduğu için kullanım alanları çeşitlidir. Maasdam ise sandviç içlerinde yaygın olarak kullanılır. 

Yazarlar