Sağlık Hpv Virüsü Erkekleri Etkiler Mi? Erkeklerde Hpv Enfeksiyonu Olur Mu?

Hpv Virüsü Erkekleri Etkiler Mi? Erkeklerde Hpv Enfeksiyonu Olur Mu?

30.03.2021 - 18:10 | Son Güncellenme:

HPV yani Human Papilloma Virüs genellikle insanlarda cinsel yolla bulaşan rahim ağzında kanser yapabilen ya da cinsel bölgede siğil oluşumuna neden olan bir mikrop türüdür. Cinsel bölgede rahim ağzı kanserine sebep olabilen ve siğil yapabilen iki tipi mevcuttur. Peki, HPV virüsü erkekleri etkiler mi? Erkeklerde HPV enfeksiyonu olur mu? İşte detaylar.

Hpv Virüsü Erkekleri Etkiler Mi Erkeklerde Hpv Enfeksiyonu Olur Mu

HPV virüsü sebebiyle erkek bireylerde meydana gelen cinsel bölge siğilleri kadınlarda oluşan ile aynıdır. Tedavi süreçleri ise farklılık göstermemektedir. Eğer kişilerin bağışıklıkları güçlü ise belirtiler meydana gelmeden kalabilir. Fakat bu hali ile başka insanlara hastalığa bulaştırabilecek durumdadır.

HPV Virüsü Erkekleri Etkiler Mi?

Siğil virüslerinin yaklaşık 40 tanesi cinsel yolla bulaşır ve bilinen bu tiplerin hepsini kadında ve erkekte belirlemek mümkündür. Yaşam boyu kadında ve erkekte %80 ile 100 arası bir oranda HPV virüsü ile karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. HPV virüsü sebep olduğu erkekte ve kadında meydana gelen hastalıklar şunlardır:

Haberin Devamı

● ​​​​​​Rahim ağzı kanseri
● Kadınlarda ve erkeklerde en yaygın görülen genital siğiller
● Kadınlarda ve erkeklerde gözlemlenen anal kanserler
● Penis kanserleri
● Kadınlarda ve erkeklerde ağız içi, dudak, dil, yutak kanseri gibi baş ve boyun gölgesinde oluşan kanser türleri
● Kadınlarda dış genital bölgede ve vajinada oluşan kanserler


Erkeklerde HPV Enfeksiyonu Olur mu?

Spermlerde gözlemlenen siğil virüsü DNA'sı ilk kez 1989 senesinde penis üzerinde siğil bulunan hastalarda saptanmıştır. Sperm mitotik aktivitesi oldukça yüksek bir hücre grubudur. Bu nedenle siğil virüsün bulaşma kapasitesi oldukça yüksektir. DNA spermlerin başında bulunur.

Sperm hücrelerinin üretilmiş olduğu testislerin yanı sıra taşındığı alanlarda da siğil virüsü DNA'sı saptanmıştır. Sperm başlarında bulunan siğil virüsü spermlerin hareketini azalttığı için doğurganlığı da olumsuz bir yönde etkilemektedir. Bu virüse sahip olan kişilerde erkek kısırlığı 3 kat daha fazla artabilmektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda kız ve erkek çocuklarda bu virüsün gelişimini engellemek için aşı uygulaması başlatılmıştır. Ergenliğe giriş dönemi olan 11 ile 12 yaş aralığı çocuklarda bu aşının uygulanması çocukların en iyi bağışıklık düzeylerinin en başında oldukları için koruma sağlayacak ve virüsün ortaya çıkma olasılığını azaltacaktır.

 

Yazarlar