Diyet İdeal kilo nedir? Nasıl ölçülür ?

İdeal kilo nedir? Nasıl ölçülür ?

24.06.2015 - 14:12 | Son Güncellenme:

Zayıf olmak uğruna yapılan yanlışları uzmanımıza sorduk, Diyetisyen Nurdan Çeliktaş sizler için cevapladı..

İdeal kilo nedir Nasıl ölçülür

Zayıflama hapılar, zayıflama çayları, sağlıksız beslenme, şok diyetler ve zayıflamak için yapılan türlü yanlışlar konusunda Türk kadınını bilinçlendirmek ve zayıf kadınların daha güzel olduğu algısının yanlış olduğunu vurgulamak adına başlattığımız #BalıkEtiModası devam ediyor.

Konuyu işin uzmanlarından ünlü Diyetisyen Nurdan Çeliktaş'a danıştık. Sağlıklı kilo vermek nasıl olur? işin uzmanından dinleyelim....

PembeNar.Com:
PembeNar.Com’da başlattığımız ve toplumun yanlış algısı olan “ZAYIF KADIN GÜZELDİR” inancını değiştirme hareketini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş:
Son yıllarda ülkemizde ve tüm dünyada kabul gören “ZAYIF KADIN GÜZELDİR” inancının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Güzel olan zayıflık değil ‘’ İDEAL KİLO ‘’ da olmaktır. İdeal kilolu olmak sağlıklıdır. Kişinin aileden gelen genetik bir vücut yapısı ve iskelet sistemi vardır. Çok zayıf olmak uğruna bu genetik yapıyı zorlamak ruh ve beden sağlığının bozulmasına sebep olur.

PembeNar.Com:
Zayıf insan sağlıklı mıdır?

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş:
Zayıf insan demek vücut ağırlığının olması gerekenden az olmasıdır. Bu da şişmanlıkta olduğu gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktır.


Zayıf insanın taşıdığı risklerden bir tanesi bağışıklık sistemi güçlü olmayabilir. Buda enfeksiyonlara açık olmasına sebep olur, çabuk hastalanıp iyileşme süreci uzun olabilir.

Zayıf insanlarda genetiksel olarak kan yağları (Total kolesterol, LDL kolesterol vb. ) yüksek çıkabilir. Yani kişi zayıftır ama vücut kolesterol üretebilir. Zayıf insanlarda halsizlik, yorgunluk, algıda güçlük, saç dökülmesi gibi sorunlarda oluşabilir. Kişi yetersiz ve dengesiz besleniyorsa; kansızlık, B12 vitamini, çinko eksikliği oluşabilir.

PembeNar.Com:
İdeal kilo nedir? Nasıl ölçülür ?


Diyetisyen Nurdan Çeliktaş:
Kilo durumunun derecesi BKI ( Body Mass Index) ile anlaşılır. Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesiyle bölünmesiyle bulunur.

18,5 kg/ m2 - Zayıf

18,5- 24,9 kg/m2 - Normal kilolu

21 kg/ m2 - İdeal kilo olarak derecelendirilir.

PembeNar.Com:
Diyet yapmak yerine dengeli beslenme alışkanlığı edinsek ideal kiloya ulaşılır mı?

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş:

İdeal kiloya ulaşmanın yolu metabolizma hızının altında beslenmekle gerçekleşebilir. Yeterli ve dengeli beslenme ile günlük enerji alımımız, yaktığımızla eşit olursa kilo verimi gerçekleşemez.

Kilo verebilmek için mutlaka, vücudumuzun günlük yaşamsal aktivitemizle birlikte harcadığımız kalorinin altında beslenmesi ile olur. Yani vücutta fazla kilo varsa, o fazla kiloyu verene kadar, 1 günde yakabildiğinden daha az yemesi gerekir.
Var olan kiloyu korumak için de bir günde yakabildiği kadar yemesi gerekir.

PembeNar.Com:
Balıketi diye tabir edilen gruba kimler girer?

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş:

Balıketi halk arasında yayılmış bir tanımlama şeklidir. Eğer böyle bir ölçü var ise sadece 4-5 kilo fazlalığı olanlar için kullanılabilinir.

Beden Kitle Index’ine göre ideal 21 demiştik, balıketi tabiri için BKI 23 olanlar bu gruba girebilir diyebiliriz.

Çünkü 25 ve üzeri kilolu sınıfına girer. Balıketli denilen kişiler görünüşte genellikle göğüs, karın ve basen orantılı olup yuvarlak hatlıdırlar.

PembeNar.Com:Diyet yapmak ve zayıf olmak için çaba gösterme yaşının düşmüş olduğunu görüyoruz, siz ne dersiniz ?

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş:

Evet güzel bir tespit . Bunun en önemli 2 sebebi var.

Birincisi günümüzde görsellik ön plana çıkmış durumda, ikincisi ise obezite durumunun dünyada olduğu gibi ülkemizde de artması ve gençlere de sıçraması. Dikkat ettiyseniz tekstil firmalarıda çok konuşulan 0 beden tarzı kıyafet üretiminide artırmıştır.



Buda gençlere cazip gelmektedir. Gençlerin yetişme çağında medyada ki popüler kişilere özenerek, onlar gibi 34 beden olma özentileri yanlış ve eksik beslenmelerine sebep olmaktadır. Bu da vücut gelişimlerini ve ruh ve beden sağlıklarını bozmaktadır. Medyanın ‘ zayıf güzeldir’ inancının kırılmasını, desteklemesi gerekir.

Ayrıca fast- food tarzı beslenme, paketlenmiş, dondurulmuş ve hazır gıdalara yönelme artmıştır. Ekonomik olması ve zaman kazanımı açısından dışarıda yemek yemek veya telefonla eve yemek getirtmek yaşamımıza girdi. Bu da kötü beslenmeyi ve kilolu insan artışını yanında getirdi. Toplum olarak yeterli ve dengeli beslenmenin ne demek olduğunu iyi anlayıp yaşamımıza geçirmek artık zorunlu hale gelmeye başladı.

Anneler çocuklarını yetiştirirken, bilinçli olmalı ve çocuklarını dengeli besleyerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarını sağlamalıdır.

www.slimmingcenterestetik.com


Diyetisyen Nurdan Çeliktaş

Yazarlar