Kadın Sağlığı İdrar kaçırmaya sorununa çözüm

İdrar kaçırmaya sorununa çözüm

03.06.2015 - 12:42 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Şakrak, kadınlarda yaygın görülen idrar kaçırma sorununun cerrahi tedavisinde başarı oranının yüzde 95 olduğunu söyledi.

İdrar kaçırmaya sorununa çözüm

Ortadoğu Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Şakrak, idrar kaçırmanın yaşamı tehdit eden bir sağlık sorunu olmadığını ve tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti. İdrar kaçırma probleminin tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini bozan, hastayı çevresinden uzaklaştırıp asosyal ve depresif bir yaşam şekline sokan kronik bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Şakrak, bu hastalığın tüm kadınların ortalama yüzde 15-20’sinde, menopoz ve sonrası kadınlarda ise yüzde 30-40’ında görüldüğünü anlattı.

Haberin Devamı

Kadınların birçoğunun ya sorunun halledilemeyeceğini düşünerek doktora gitmediğinden ya da utandıkları için sorunu gizli tuttuklarından yakınan Op. Dr. Ali Şakrak, “Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde idrar kaçırıyorsanız, yürürken, merdiven inip çıkarken, ağır yük kaldırdığınızda, oturur veya yatar pozisyonda ayağa kalktığınızda, idrarınız gelip tuvalete yetişemeden idrar kaçırıyorsanız veya geceleri sık idrara kalkıyorsanız doktora başvurmanız gerekir” dedi.

İdrar kaçırmanın sebepleri ve risk faktörlerini anlatan Şakrak, bunların doğum, menopoz, ağır iş yapmak, ağır yük kaldırmak, aşırı kilo, kabızlık, astım, sigara, ürüner enfeksiyonlar, diyabet, geçirilmiş ürojinekolojik ameliyatlardan kaynaklandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Op. Dr. Ali Şakrak, hastalığın tedavisine yönelik şunları söyledi:

“Tedavi idrar kaçırma tipine göre değişmektedir. Kegel egzersiz, medikal tedavi, cerrahi tedavi. Cerrahi tedavinin başarı oranı yüzde 95’dir. Kliniğimizde en gelişmiş yöntemlerle cerrahi girişim uygulanmaktadır. Başarı oranımız gelişmiş ülkelerdeki başarı oranı ile aynı seviyededir. Tedavideki temel amaç, hataların yaşam kalitesini artırmak, sosyal ve psikolojik yönden hastayı desteklemektedir.”

Yazarlar