Sağlık İdrarda Kan Görülmesi, Kanlı İşemek Neden Olur? Hematüri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

İdrarda Kan Görülmesi, Kanlı İşemek Neden Olur? Hematüri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

10.09.2021 - 17:52 | Son Güncellenme:

İdrarlarda görülen bazı hastalıklar bulunur. Özellikle idrarların kanlı olması kişilerin korkmasına neden oluyor. İdrarda neden kan olduğu ve hangi hastalığı gösterdiği merak edilerek araştırılan konular arasında yer alıyor. İdrarda kan görülmesi, kanlı işemek neden olur? Hematüri nedir, nasıl tedavi edilir? Soruları için sizlere detaylı bilgileri derledik.

İdrarda Kan Görülmesi, Kanlı İşemek Neden Olur Hematüri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

İdrarda kan görülmesi birçok hastalığın belirtisidir.

Haberin Devamı

İdrarda Kan Görülmesi, Kanlı İşemek Neden Olur?

İdrarda kan görülmesi, insanlar tarafından geçici olarak görülerek pek fazla önemsenmiyor. Fakat idrarda kan görülmesi böbrek ve diğer riskli hastalıkları gösterebiliyor olabilir. Bu durum mutlaka önemsenmeli ve bir uzman doktora muayene olunmalıdır. İdrarda kan görüldüyse bu durumun neden kaynaklandığı kesinlikle tespit edilmelidir. Bazı durumlarda önemsiz durumların habercisi olsa da, bazen çok riskli hastalıkları işaret edebilir. İdrarında kan gören kişiler bazı vücut belirtilerini takip etmelidir.

Özellikle ağrı, sancı veya yüksek ateş gibi durumların olup olmadığını kontrol etmelidir. Bu belirtilerden herhangi birisi görüldüğünde sağlık kuruluşlarına gidilmelidir. İdrarda kan görülmesinin belli başlı sebepleri vardır. İdrarda kan görülmesine neden olan bazı durumlar şu şekildedir;

Haberin Devamı
  • İdrar yolunda enfeksiyon
  • Taş hastalıkları
  • Böbrek kanseri
  • Mesane kanseri
  • Prostat kanseri
  • Prostatların büyümesi
  • Ağır spor yapmak
  • Kaza sonucu böbrek yaralanması
  • Kanser ilaçlarının bir kısmı

Hematüri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İdrarda kanama olmasının nedenleri belli yaş sınırlarına göre değişiklik gösterebilir. İdrar yolu enfeksiyonları her yaşta görülebilen sağlık sorunları arasında yer alıyor. İdrarda görülen kanın seviyesi bazen az bazen de çok olabilir. Kan görülmesi durumu genellikle ağrısız olur. İdrarda görünen kan içerisinde bir pıhtı görünüyorsa bu ağrıları oluşturabilir.

Bazı ilaçların yan etkileri veya basın besin tüketimleri nedeniyle idrarda kanın çıkması mümkündür. İdrarda kan gören kişiler bu durumu bir süre takip ederek tekrar kan olup olmadığını kontrol etmelidir. Tekrar görülmesi durumunda hastalar mutlaka kendi başına tedavi yöntemleri denememelidir. Hematürinin tedavi edilebilmesi için öncelikle kanın kalıcı veya geçici bir durum olup olmadığı görülmelidir. Bazı nedenlerden dolayı idrarda kan olabildiği için, belirli bir zaman boyunca idrarda kanın devam edip etmediği kontrol edilmelidir.

Yazarlar