Sağlık İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalı, Kaç Olmalıdır?

İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalı, Kaç Olmalıdır?

07.06.2021 - 16:06 | Son Güncellenme:

Hamilelik süresi boyunca anne ve bebeğin iyi olmasını sağlayacak pek çok tetkikler yapılmaktadır. Özellikle bebeklerin gelişimlerini kontrol etmek için birkaç test bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ikili tarama testidir. Peki ikili tarama testi sonucu nasıl olmalı, kaç olmalıdır? Sizlere hamilelere uygulanan ikili test hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalı, Kaç Olmalıdır

İkili tarama testi hamilelere belirli dönemde uygulanan bir testtir. İkili tarama testi sonuçları değerlendirildiği zaman bebeklerde genetik bir problemin var olup olmadığı hakkında bilgi vermektedir.

İkili Tarama Testi Nedir?

İkili tarama testi anne karnındaki bebekte bir kromozomal anormallik olup olmadığını tespit etmek için yapılan spesifik bir kan testi ve ultrason görüntülemesi birleşimidir. B test hamilelere ilk üç aylık dönemde risk sağlık durumları hakkında bilgi almak için yapılmaktadır.

Özellikle fetüsteki anormalliğin erken bir zamanda saptanması ve büyüyen bebeğin profilini anlamak için ikili tarama testi yapılmaktadır. Test sonuçlarının riskli bir durma işaret etmesi gelişmiş olan testlerin planlanmasına veya hamileliğin sonlandırılmaya karar vermeye yardımcı olmaktadır.

İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalı, Kaç Olmalıdır?

İkili tarama testi kandaki beta hCG ve PAPP-A seviyelerinin değerlendirilmesi ile yapılmaktadır. Yüksek beta hCG ile düşük bir PAPP-A değerlerine sahip olmak genel olarak bu testin pozitif sonuçlanmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda sonucu doğrulamak ve değerlendirmek için başka testler de gerekebilir.

İkili tarama testi sonuçları oranlar şeklinde sunulmaktadır. 1:10 ile 1:250 oranı yüksek riskli ve pozitif olarak adlandırılmaktadır. 1:1000 veya daha yüksek bir oran ise düşük risk oluşturan negatif sonuca işaret etmektedir.

Nukal saydamlık değeri ikili tarama testi ile birleştiği zaman doğruluk oranı %80 oranına kadar yükselmektedir. 3,5 mm'den düşük bir NT değeri ise normal kabul edilmektedir.

 

Yazarlar