İlişki Yaşam Ve Yönetici Koçu Ayşen Tek

İlişki Yaşam Ve Yönetici Koçu Ayşen Tek

onlinekoclukhizmeti@gmail.com

Tüm Yazıları

Hayatın akışında sorunlarla karşılaşırız, onları çözeriz, hayatımız bir süre sakin bir şekilde devam eder sonra farklı bir yaşam sınavı çıkar karşımıza onun da üstesinden gelmeye çalışırız ve bu döngü böyle sürer gider. Sorunlar, çözülmesi gereken problemler, olumsuzluklar hayatımızın her alanında her zaman varlığını koruyacaktır. Aslında dertlendiğimiz bu durum hayatın normal akışıdır, kendimizi her zaman mucize hissedemeyiz ama hissetmek zorunda olduğumuza inandığımız için olaylara fazla anlam yükleriz ve zihnimizde çok fazla büyütürüz. İş arkadaşımızla yaşadığımızda başka bir konu düşünemez oluruz, alışverişte yaşadığımız olumsuzluk tüm günümüzü etkiler, her zaman gittiğimiz mekanda bize öncelik verilmemesine öfkelenir ve fazla kafaya takarız, bu listede böyle uzar gider. Kafaya takmak bizi kaygılandırarak sağlıklı düşünmemizi engeller, hassaslaştırır, haklı hissettirir, öfkelendirir ve insanlarla çatışmamıza zemin hazırlayarak daha gergin hissetmemize neden olur.

Haberin Devamı

Yaşam biçiminizi değiştirerek rahatsızlık verici bu süreçten kendinizi kurtarabilirsiniz. Bu düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin verir ve konu sınırlaması olmadan her şey üzerinde etraflıca düşünmeye, takmaya devam ederseniz yaşamınız olumsuz etkilenir ve çok yorulursunuz. Sürekli bir şeylerin olacağını, olmayacağını, neden öyle davranıldığını, olmuyorsa neden olmadığını düşünmek sağlığınızı olumsuz etkiler, size nefes aldırmaz. Kaygınız artar ve yaşamdan korkmaya başlarsınız, daha çok düşünür, zihnini daha çok yorarsınız. Ne olacak, nasıl olacak, ne diyecek, ya şöyle olursa, ya bunu derse, ya istediğim gibi gitmezse? Unutmayın ki geleceğin sorunları asla çözüme kavuşturulamaz. Sadece şuan vardır ve şuan içinde de öncelikleriniz belirleyici rol oynar.

DEĞERLERİNİZİ KEŞFEDEREK ÖNCELİKLERİNİZİ BELİRLEYİN

Sizden düşüncelerinize odaklanmanızı istiyorum. Zihninizden geçen düşüncelerden hangileri sizi yansıtıyor, hangileri size ait değil, hangileri daha önemli, hangileri sizi daha çok kaygılandırıyor, hangilerinin çözümü sizin elinizde ve hangilerinin çözümü sizin elinizde değil? Bu şekilde kategorilere ayırmak farkındalığınızı arttıracak ve öncelik sırası belirlemenizi sağlayarak yaşamınızı daha da kolaylaştıracaktır. Sizin elinizde olmayan durumları veya yönlendirme şansınızın bulunmadığı süreçleri fark etmeniz her şeyi daha net görmenizi sağlayacak ve bu konularda tekrar eden düşüncelerinizi frenleyerek hayatınızın akışına uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Önem sırasını belirlemeniz için bakmanız gereken başka bir pencere de sahip olduğunuz değerleri tekrar gözden geçirmektir. ‘’En iyisini değil, seni en mutlu edeni seçmelisin’’ sözünden yola çıkarak, genellikle bizim için nelerin önemli olduğunu nelerin öncelik olduğunu fark etmeden, ayrımı yapmadan, en iyiye ve daha fazlasına sahip olmak için çabalıyoruz. Değerlerimizi, neyi sevdiğimizi ve istediğimizi görmezden gelerek bizi yansıtmayan durumların peşinden koşuyoruz ve aslında bizi yansıtmayan konulara da odaklanarak olur olmadık her şeyi kafaya takıyoruz.

Haberin Devamı

Bir tebessümle geçiştirilebilecek, ufacık şeyleri kafanıza takmanız, hayatınızda sizin için anlam ifade eden, sizi heyecanlandıran daha önemli şeylerin olmadığı anlamına gelir. Sizin için anlam ifade eden ve sizi heyecanlandıran amaçlar edinmediğiniz takdirde mutlu olamaz ve hayatınız boyunca sadece ufak tefek konularla dertlenmeye devam edersiniz.

KABUL ETMENİN KEYFİNİ ÇIKARTIN

İlişkilerimiz başta olmak üzere hayatın her alanında değiştiremeyeceğimiz konular, davranışlar, durumlar ve insanlar vardır. Seçeneklerimiz; hayatımızdan çıkartmak veya onları oldukları gibi kabul etmektir. İnsanlar insanları, durumları kısaca hayatı zamanla kabullenir.  Bence büyümenin ve olgunlaşmanın başka bir ifadesi, kafamıza taktığımız konularda ve düşüncelerde seçici olmaktır.  Çünkü artık kendimizi tanıyoruzdur, önceliklerimiz ve amaçlarımız belirlidir ve değerlerimiz doğrultusunda hareket etmek rutinimiz olmuştur.

HAYATINIZDA DAHA AZINA ODAKLANIN

Daha mutlu, daha güzel, daha başarılı, daha popüler, daha zengin, daha çekici… Daha iyi bir yaşamın anahtarı daha fazlasına sahip olmak mıdır sizce? Arzu ettiğiniz mutlu yaşama daha fazlasını elde ettiğinizde ulaşacağınızı düşündüğünüz için daha fazlasına odaklandığınızda, daha çok çabalayarak süreçleri ve mevcut durumu daha çok kafanıza takarsınız.

Bir konunun değerlerinizi yansıttığını ve önceliğiniz olduğunu belirledikten sonra o konu hakkında ne kadar az düşünürseniz ne kadar az kafanıza takarsanız o durumun veya konunun istediğiniz gibi sonuçlanma ihtimali yükselir, bu durumu da her biriniz deneyimlemişsinizdir. Olduğu gibi kabul ettiğinizde ve akışa güvendiğinizde her şey istediğiniz gibi sonuçlanır.

KAFANIZA TAKTIĞINIZ DÜŞÜNCELERDEN KURTULMAK İÇİN

Önceliklerinizi belirlemediğiniz takdirde önemsiz konularla kendinizi tüketirsiniz bu sebeple kendinizi iyi tanıyın, size yansıtan değerleri  keşfedin. Sizin için önemli, anlamlı ve değerli konulara öncelik vererek zamanınızı ve enerjinizi harcama konusunda seçici olun.

Hayat bazen yolunda gitmez, işler karışır, yollar ayrılır, sıkıntı, üzüntü, başarısızlık yaşamın içinde hep vardır ve var olmaya da devam edecektir. Önemli olan bizim bu durumlar karşısında nasıl tepki verdiğimizdir. Kendinizi tanımanız, değerlerinizi keşfederek  önceliklerinizi belirlemeniz ve hayatınızda önemsediğiniz amaçlarınızın olması  her şeyi sorun etmenizin önüne geçerek sizi uykusuz gecelerden, takıntılı süreçlerinden kurtaracak ve hayatın üstesinden keyifle gelmenizi sağlayarak yaşam kalitenizi arttıracaktır.

 

İlişki Yaşam ve Yönetici Koşu Ayşen Tek

www.instagram.com/_aysentek_/