İlişki Yaşam Ve Yönetici Koçu Ayşen Tek

İlişki Yaşam Ve Yönetici Koçu Ayşen Tek

onlinekoclukhizmeti@gmail.com

Tüm Yazıları

Romantik ilişkilerde diyalog kurmanın önemini paylaştığım ilk yazımda çiftlerin kimi zaman fark etmeden kimi zaman kasıtlı olarak yaptığı davranışlardan ikisi;  eleştiri ve aşağılamanın yıkıcılığından bahsettim. Eleştiri ve aşağılama yanılgısının yerine koyulabilecek ve ilişkinize değer katacak davranışlara değişmiştim.

Sorunlarımızı çözmemize yardımcı olmayan, birbirimizden uzaklaşmamıza neden olan ve ilişkimizi çıkmaza sokan davranışlara; savunmaya geçme ve görmezden gelme davranışlarını da ekleyebiliriz.

Haberin Devamı

Ne Alakası Var, Saçmalama, Abartıyorsun…

Bazen birlikte olduğumuz kişi; “Abartıyorsun, saçmalama, ne alakası var, ben ne yaptım ki, söyleseydin, söylemedin ki, hiç mutlu olmuyorsun, zaten seni mutlu edemiyorum” gibi cümleler yöneltir bize. Bilin ki size karşı bu cümleleri kuran kişi, ortaya çıkan olumsuzluğu kendisi için  makul ve mantıklı bir hale getirerek okları size döndürmeyi amaçlıyordur. Belirttiğim konuşma kalıplarından destek alarak, okları karşı tarafa yönelten bu davranış kalıbı, savunmaya geçmektir.

Savunmaya geçmek ile sorumluluk almak arasında güçlü bir bağ olduğunu söylesem ne derdiniz? Okları karşı tarafa yöneltmenin bir diğer yolu da “sorun bende değil, sende” demektir. Birbirini tekrar eden bahaneler ve inkârlar yerine karşı tarafı dinlemek ve anlamaya çalışmak ortaya çıkan konu ile ilgili çok daha sağlıklı adımlar atmanızı sağlar. Suçlamak yerine; “… olması için ne yapabilirim?” demeniz tüm suçu ve sorumluluğu karşıya aktarmanıza engel olarak bu konu hakkında sorumluluk almanıza yardımcı olur.   Yakın zamanda savunma kalıplarını kullandığınız bir konu ile ilgili kendinize sormanızı istiyorum;  Bu konu üzerinde yüzde yüz haklı olsanız bile yine de bu konu ile ilgili ilişkinize ve partnerinize destek olacak, fayda sağlayacak bir sorumluluk alsanız bu ne olurdu?

Seni Görmüyorum, Seni Duymuyorum, Sen Yoksun…

Doğduğumuz andan itibaren ortaya çıkan kabul görme, onaylanma ve varlığımızın hissettirilmesi ihtiyacımızın tamamen tersi bir davranış olan ve karşımızdaki kişinin ruhuna zarar veren;  görmezden gelme ve duvar örme davranışları ile hiçbir çatışmanın üstesinden gelemez ve hiçbir sorununuzu çözümleyemezsiniz. Mevcut durumu yalnızca daha karmaşık ve çözülemez bir boyuta taşımış olursunuz.

Haberin Devamı

Ruhumuzu onarma gücüne sahip bu özel ve güçlü ilişkinin içinde de en büyük arzumuz onaylanmak ve varlığımızın bize hatırlatılmasıdır. Romantik ilişki içinde olduğumuz bizim için en önemli insan tarafından, görmezden gelinmek, yok sayılmak, sesimizin duyulmaması ve  o an için o kişinin kalbine ulaşamamak kendimizi oldukça kötü hissetmemize neden olacak olumsuz bir davranıştır. Görmezden gelmek yalnızca bir kaçıştır, konuları çözmez ve mevcut durumu iyileştirmez.

Tartışma ve konuşma anlarında geri çekilmek, görmezden gelmek, söylediklerini duymamak, duvar örmek,  yok sayarak ulaşılmaz olmak yerine tartışmaya ara verip, sizi rahatlatacak, iyi gelecek bir şeylerle ilgilenmeniz, kısa bir yürüyüşe çıkmanız, sakinleştikten sonra gündeminizi tekrar ele almanız hem sizin için hem de ilişkiniz oldukça güzel bir davranış olacaktır.

Haberin Devamı

Bizi güçlendiren, hayata bağlayan hatta ailemizden alamadığımız tüm eksiklikleri telafi ederek yaralarımızı sarmamıza imkan veren romantik ilişkimizde, partnerimize ve ilişkimize zarar veren olumsuz davranışlardan, eleştiri, aşağılama, görmezden gelme, savunma gibi olumsuz davranış kalıplarından olabildiğince uzak durarak ilişkimizi olumlu dil kalıpları ve olumlu iletişim yöntemleriyle güçlendirelim.

 

İlişki Yaşam ve Yönetici Koşu Ayşen Tek

www.instagram.com/_aysentek_/